גידול הידרופוני: אתגרים ופתרונות
אם אין לכם חצר גדולה שבה תוכלו לגדל את התבלינים האהובים עליכם, את הפרחים הצבעוניים שחלמתם עליהם או שבה תוכלו לגדל את הירקות שאתם נוהגים להכין מהם סלט, אז גידול הידרופוני הוא האלטרנטיבה הטובה ביותר עבורכם. כי עם גידולים הידרופוניים לא תצטרכו גינה או קרקע זמינה, לא תהיו תלויים באנרגיית השמש וגם תוכלו לחסוך בהוצאות המים (השקיה). איך זה יכול להיות אתם שואלים? גידולים הידרופוניים יכולים להתקיים בתוך הבית, ללא כל צורך באדמה, בתוך מחסן, חדר, ארון ואפילו שולחן. תוכלו לגדל בשיטה זו כל צמח כמעט ואף להנות מיבול רב יותר מזה שהייתם מקבלים בגידולים מסורתיים בקרקע.
גידול הידרופוני זה אופרה אחרת לגמריי מגידולים מסורתיים, וככזה הוא מציב בפנינו אתגרים חדשים. אתגרים שיש להם פתרונות.
תאורה – כאשר אנחנו מגדלים צמחים בתוך הבית אנחנו למעשה מונעים מהם את אור השמש הטבעי שמשחק תפקיד חשוב בהתפתחות צמחים. הפתרון: תאורה מלאכותית. מגדלים בשיטה ההידרופונית צריכים לסדר מערכת תאורה מלאכותית לצמחים, אבל לא כל תאורה מתאימה. לגידולים הידרופוניים לא תספיק נורה ביתית של האהיל בסלון, הם צריכים תאורה ייעודית שמחקה עד כמה שניתן את אור השמש. נורות לד בעלות ספקטרום של כחול ואדום מתאימות לגידולים הידרופוניים, למשל, מאחר ונורות אלו מצליחות לחקות באופן אופטימאלי את תהליך הפוטוסינתזה שמתעורר בעקבות המפגש של השמש עם הצמח, תהליך החיוני כל כך להתפתחות הצמח.
השקייה – כאשר אנחנו מגדלים את הצמחים שלנו בשיטה המסורתית, בקרקע, יש לנו טווח נרחב לטעות בכמויות ההשקייה. אם נשקה את הצמחים בפחות מדי מים הצמח לא צפוי לנבול מיד, כי האדמה אוגרת מים וממנה הם מחלחלים לאט לאט אל השורשים. בניגוד לכך, כאשר עוברים לגידול הידרופוני אין מקום לטעויות בהשקייה. צריך לשים לב לכמות המים: מצד אחד, לא להשקות יתר על המידה ומצד שני – לא לייבש את הצמח. הפתרון: מערכות ממוחשבות שמשקות באופן אוטומטי את הצמחים על פי קריטריונים מוגדרים מראש. כל שעליכם לעשות הוא לעקוב אחר מערכת ההשקייה ולוודא שהיא עובדת כראוי.
דישון – קרקע בריאה תספק לגידולים את רוב הדשן הנחוץ להתפתחות ופריחה אך גידולים הידרופוניים בתוך חללים סגורים יצטרכו לקבל את מנת הדשן מאיתנו, המגדלים. הפתרון: לרכוש דשן מוכן תוך שאתם מתאימים את תמהיל תערובת הדישון לצמחים הספציפיים שאתם מגדלים. יש מגדלים שאוהבים לערבב בעצמם את רכיבי הדשן ויש כאלו שרוכשים את הדשן כשהוא מוכן לפעולה. כל אחד יכול לבחור את האופציה המתאימה ביותר עבורו.
סביבה – אחד היתרונות הבולטים בגינון בשיטה ההידרופונית הוא שניתן ליישם אותה בכל מקום, בכל סביבה ובכל מזג אוויר. גם אם למדתם שבמדינה שלכם אי אפשר לגדל אבוקדו, כי הוא פרי שמתאים לאזורים טרופיים, תוכלו לגדל אותו בשיטה ההידרופונית. העניין הוא שאתם תהיו אחראיים על יצירת סביבה אופטימאלית לצמחים שאתם מגדלים. תצטרכו לנטר את הטמפרטורה בחלל הגידול ואת מידת לחות ולעשות את השינויים הנדרשים במידה והסביבה לא מתאימה לגידולים. הפתרון: מד טמפרטורה ומד לחות.
ריחות – נושא הריח לא מהווה מטרד כאשר מגדלים צמחים בשיטה המסורתית באדמה, מאחר ואם יש קצת ריח רע הוא מתנדף צ'יק צ'ק באוויר הפתוח. אך כאשר מגדלים צמחים בתוך חללים פנימיים עלולים להצטבר ריחות שאינם נעימים. הפתרון: לשמור על חלל גידול נקי וסטרילי. יש להוציא מחלל הגידול מוצרים אורגניים שעלולים לגרום להיווצרות של בקטריות, שכן הבקטריות הן מקור הריחות הלא נעימים.