מה ההבדל בין 4g ל lte ואיזה עדיף לך
4G מול LTE: אז רגע, אנחנו באמת יודעים על מה אנחנו מדברים כאן?
בואו נודה באמת: כולנו תלויים בסמארטפונים שלנו היום יותר מאי פעם. אי פעם הרגשתם תסכול עמוק בשנייה שאייקון הקליטה עובר מ-4G ל-LTE, ואז מצאתם את עצמכם מקללים בשקט (או בקול רם) את ספקית הסלולר שלכם? נחשו מה? אתם לא לבד. אבל רגע לפני שנזרוק את המכשיר מהחלון או נחליף ספקית בפעם החמישית החודש, אולי כדאי שנבין באמת מה המשמעות *האמיתית* של 4G ו-LTE – והאם בכלל יש כאן סיפור שאמור להטריד אותנו. מוכנים לסיבוב קצר, מבדר ופוקח עיניים במסלולי המהירויות של עולם המובייל?
4G נגד LTE: כך תישמעו חכמים בשיחת הברזייה הבאה בעבודה
4G – מה הסיפור שלו בכלל ומה הופך אותו לכל כך וואו?
4G, או בשמו הפחות מוכר "דור רביעי", נולד לפני יותר מעשור והבטיח לנו עולם בלי באפרינג (זוכרים את המילה הנוראית הזאת?). כשחברת אפל חשפה את האייפון 5 בתור "האייפון הראשון עם 4G", כולנו הרענו. וזה הגיוני – כי בגדול, לדור הזה אכן הייתה השפעה על חיינו:
- מהירויות הורדה גבוהות פי 10 לפחות לעומת 3G.
- סטרימינג נוח וחלק (כמה אפשר באמת לראות את הלוגו של נטפליקס שמסתובב בעיגול?).
- שיחות וידאו באיכות גבוהה ואפס תקיעות מביכות כשאתם עושים שלום לסבתא ותוהים למה היא נשארה כבר דקה באותה פוזיציה.
בקיצור, 4G היה (ועדיין) סיפור הצלחה מטורף.
LTE – האם זוהי תרמית מתוחכמת או שהבדיחה היא עלינו?
ופה מגיע החלק הטריקי. מסתבר שבשנים הראשונות, מה שהחברות מכרו כ-4G, לא בדיוק היה 4G במהירות המובטחת ע"י הגדרות תקן. טוב נו, הפתעה – ספקיות סלולר מבטיחות משהו ולא בדיוק עומדות בו, שוקינג!
התוצאה? הם המציאו מונח בשם LTE – שזה ראשי תיבות של "Long Term Evolution" (אבולוציה לטווח ארוך). נשמע יפה ומתקדם, נכון? אבל האמת היא פשוטה: LTE הוא תקן טכנולוגי לקישוריות שנחשב ל"גרסת טרום-4G". כלומר – דור 3.9 אם תרצו.
כדי שיהיה לכם קל לזכור:
- LTE: כמו לאפות עוגה עם כל המרכיבים, אבל להוציא אותה מהתנור חמש דקות מוקדם מדי – עדיין טעים, אבל לא בדיוק מושלם.
- 4G "טהור": עוגה אפויה בדיוק במידה הנכונה, עם הציפוי המושלם מעל.
אז למה בעצם כל כך הרבה פעמים אתם רואים LTE בטלפון? ומה זה אומר?
כאן מתחיל התוכן שבאמת תקראו לחברים שלכם בשישי בערב. היום, כשאתם מסתכלים על האייקון הקטן הזה בפינה הימנית למעלה בטלפון, רוב הזמנים יופיע LTE או 4G בצורה שרירותית למדי (ואל תגידו שלא חשדתם!), שכן ספקיות בסופו של דבר משתמשות בשני המושגים באופן כזה או אחר בשביל לשווק את עצמן טוב יותר.
האמת הפשוטה היא, שכשהמכשיר מראה LTE, הוא בהחלט יכול להיות מהיר מספיק לרוב השימושים היום-יומיים שלכם, כולל יוטיוב, אינסטגרם ואפילו קצת טיקטוק (אל תדאגו, לא נגלה לאף אחד). לרוב אין הבדל מורגש במהירות כאשר הסמל משתנה מ-LTE ל-4G ולהפך.
4G כבר מיושן? אולי כדאי שנכניס את 5G לבלגן?
בשנים האחרונות נכנסה לחיינו עוד טכנולוגיה נוצצת ומגניבה, הלא היא 5G, שמבטיחה מהירויות שהייתם חולמים עליהם בדור הרביעי. עם זאת, גם כאן הלייבל של "5G" לא תמיד מדויק, וחלק מהחברות חזרו על אותו טריק שהשתמשו בו בעבר – כאשר ה-LTE הפך ל-4G, רק שהפעם הכל קצת יותר מבלבל ומסתורי.
אבל לפני שאתם רצים לחפש טלפון 5G חדש, בואו נבהיר משהו: רוב השימוש היומי שלכם בכלל לא דורש מהירויות פסיכיות של 5G כרגע. האינטרנט נטען מהר, תקיעות כמעט לא קורות, ובכנות – אין צורך לשדרג, לפחות כרגע (טוב, נו, אלא אם כן בא לכם להתרברב קצת).
שאלות נפוצות שתמיד רציתם לשאול (וכל החברים שלכם התביישו)
- האם LTE איטי משמעותית לעומת 4G? לרוב – ההבדל לא מורגש.
- מדוע לפעמים כתוב 4G ולפעמים LTE בטלפון שלי? ספקית הסלולר והקישור לאנטנות הם אלה שקובעים, לעיתים באופן די שרירותי.
- האם לעבור ל-5G כבר עכשיו? לא חובה, אלא אם אתם ממש רוצים להשוויץ בטכנולוגיה חדשה.
- LTE קשור לבעיות הקליטה שלי? בעיקר תלוי במיקום ובספקית, לאו דווקא במונח LTE עצמו.
- איך אפשר לבדוק את המהירות האמיתית של האינטרנט במכשיר? תנסו את אפליקציות ה-speed test, והתחילו להשוות מי הכי "חזק" במשפחה ועשו תחרות מגניבה בסופשבוע הבא.
ובשורה התחתונה – האם יש משמעות אמיתית להבדל הזה בחיי היום-יום שלנו?
ממש לא סיפור משמעותי, ורוב הזמן אנחנו בכלל לא שמים לב מתי הטלפון עובר בין LTE ל-4G ולהפך. מה שכן, תמיד כיף לדעת את הפרטים הקטנים, בעיקר כשאתם מחפשים מה לספר לחבר הזה שנמצא איתכם במעלית במשך 30 שניות של שתיקה לא נעימה.
ובפעם הבאה שהאייקון מתחלף ל-LTE וסבתא נתקעה באמצע שיחת הוידאו… טוב, אתם כבר תדעו מי באמת אשם, נכון?