לא רואה את כל המסך בטלוויזיה כך פותרים את זה
למה אתם מפספסים חצי פרק בנטפליקס ומה לעזאזל עושים עם זה?
קורה לכם שאתם יושבים בנחת מול הטלוויזיה, מוכנים להשלים סוף סוף את הפרק ההוא בסדרה האהובה, ובדיוק כשמתחילה סצנת האקשן המטורפת – פתאום אתם קולטים שאתם לא באמת רואים את כל מה שמתרחש בקצוות? טוב, תאמינו או לא, אתם לא לבד. התופעה שזכתה לאחרונה לכינוי "תסמונת המסך החצוי" (השם המושלם לא?) מטריפה לא מעט אנשים מסביב לעולם. החדשות הטובות הן, שאתם ברי מזל במיוחד – כי זה בדיוק מה שנפתור כאן היום (ושימו לב: בלי שתצטרכו להפעיל ביטוח רפואי, או לפנות לתמיכה נפשית בעקבות התסכול.)
איך בכלל זה קרה למסך שלכם – לא שילמתם מספיק?
קודם כל, תנשמו עמוק. באמת. סביר להניח שלא נפלתם קורבן לקנונית ענק של יצרניות הטלוויזיות נגדכם (טוב אולי קצת). בקיצור, מדובר במשהו קצת פחות דרמטי, ויותר טכנולוגי: בדרך כלל הבעיה קשורה להגדרות תמונה שנקראות Overscan (בעברית: "למה לעזאזל הם ממשיכים להשתמש בזה"). הגדרה זו, שנוצרה במקור עבור הטלוויזיות הישנות של פעם, "כלואה" עדיין עמוק בתפריטי ההגדרות של טלוויזיות רבות, ופשוט גורמת לקצוות של התמונה לברוח החוצה ולהיעלם.
5 סימנים ברורים שאתם קורבן ל"אפקט הקצה הנעלם" הזה
- כתוביות חתוכות: רואים רק חצי שורת כתובית בתחתית? לא הפכתם פתאום למשתמשי נטפליקס סוג ב', מבטיחים.
- לוגואים לא שלמים: הסמל הקטן בצד שמאל למעלה חסר אותיות. מה קרה? HBO חסכו בתקציב?
- פינות אבודות: שום כפתור "Start" במשחק מחשב על הטלוויזיה לא נראה במלואו.
- חדשות מבאסות: הטיקר (הפס החדשותי שרץ בתחתית המסך) נראה כאילו עבר תאונה גרועה במיוחד.
- השעון נעלם בפינת המסך בזמן ספורט: כן, זו לא תוכנית חדשה של ההתאחדות להוריד את הלחץ ממשחקי מכבי, אלא תקלה במסך שלכם (אבל בינינו, זה יכול לעזור).
רגע, האם המסך שלי בעצמו אשם בכך?
בוא נענה על זה בשאלה – אם תרצו, אתם יכולים להאשים את המסך שלכם בדיוק כמו שאתם מאשימים את עצמכם ששכחתם פעם אחת לחבר את הטלוויזיה לשקע לפני שהרמתם טלפון זועם לשירות הלקוחות. בקיצור, המסך אינו אשם (ולא, הזזתו בזוויות מוזרות לא תעזור). הבעיה בדרך כלל מסתתרת אי שם בתוך תפריטי ההגדרות.
אז מה בעצם עושים? מדריך הישרדות מהיר למסכים חסרי גבולות
כאן מגיע השלב בו אנחנו מעניקים לכם את המפתח לפתרון, ובלי להתחנן לשום טכנאי מעצבן. נעבור על שלוש פעולות פשוטות שאתם יכולים לבצע ממש עכשיו:
- שלב ראשון: קחו את השלט כך שירגיש בנוח בידכם (כדאי להקדים כמה מילים של פיוס לשלט שכבר חטף מכם כעסים מיותרים).
- שלב שני: כנסו לתפריט (בדרך כלל מיוצג ע"י כפתור "MENU" או "SETTINGS").
- שלב שלישי (החשוב): מצאו את הגדרות התמונה או התצוגה (Picture / Display Settings) וחפשו את האפשרויות הבאות:
- Overscan – העבירו למצב "כבוי" (OFF)
- מצב תמונה (Aspect ratio) – בחרו במצב “Just Scan” או "Normal".
- "Screen Fit" או "Full Pixel" (כן, המושגים משתנים בין טלוויזיות).
"עשיתי הכל וזה עדיין לא עובד": שאלות מהירות של ייאוש ותשובות מקצועיות
- ש: "זה עדיין לא עובד ואני ממשיך לא לראות הכל – מה עשיתי לא טוב?"
ת: קודם כל, אל תיקחו את זה אישי. ייתכן שיש הגדרות דומות בממיר של הכבלים או בקונסולת המשחק, בדקו גם שם! - ש: "אין אצלי שום Overscan בתפריט!"
ת: נסו לחפש ביטוי דומה כמו "Full Pixel", "Just Scan" או אפילו "מסך מלא". טלוויזיות אוהבות לבלבל אותנו. - ש: "הבעיה קיימת רק בערוץ ספציפי אחד, למה דווקא אני?"
ת: אל דאגה, סביר שזה לא אתם, אלא הערוץ עצמו. תסרבו לשלם להם עד שיתקנו, ונראה מה יגידו (סתם, אל תעשו זאת).
האם כל המסכים נבראו שווים?
אז זהו, שלא לגמרי. מסכים חדשים כבר מגיעים בדרך כלל עם אפשרויות מדויקות ומתקדמות. מסכים ישנים יותר (אלו שעוד מחכים שיחליפו אותם בחנות חדשה), נצמדים לעיתים למסורות המיושנות של הגדרות שלא פגשו עדכון מאז שנות ה-90. אם המסך שלכם כזה, אולי הגיע הזמן לעזור לו לעשות עלייה ל"דור החדש".
השורה התחתונה? כדאי לבדוק, כי החיים קצרים מדי למסכים חתוכים!
בקיצור (או ליתר דיוק במלוא המסך), אם אתם רוצים לסיים צפייה בסרט של נטפליקס בלי לתהות מי פתח רק חצי פרצוף של השחקן או לאן נעלמו הטיפים על איך לבשל בזמן הבינג', התהליך די פשוט ולרוב ייקח לכם רק כמה דקות. ואם כלום לא מצליח לעבוד – לפחות אתם יכולים להתנחם בעובדה שמסתוריות מסוימת דווקא מוסיפה ריגוש לחיים, אפילו אם זה רק במסך הטלוויזיה שלכם.
ניפגש במסך המלא הבא שלכם, וכמו שאומרים: המידות כן קובעות – לפחות בטלוויזיה.