איך לבצע איתור כתובת מגורים לפי שם בקלות
רוצה למצוא איפה החבר מהתיכון גר היום? יש מצב שזה אפשרי (אבל לא בטוח שכדאי…)
בואו נגיד את האמת רגע: כמעט כולנו עשינו את זה מתישהו. אולי זה היה לילה משעמם, אולי סתם סקרנות, ואולי הייתה לכם סיבה ממש טובה (נניח, החברה שתמיד לוותה מכם כסף "בדיוק" שכחה להחזיר). לא משנה מה הסיבה, היום הטכנולוגיה מאפשרת לנו בקלות לשחק קצת בשרלוק הולמס, ולאתר כתובות מגורים כמעט מכלום – רק עם שם. וזה, גבירותיי ורבותיי, סיפור מעניין יותר ממה שאפשר לחשוב.
האינטרנט זוכר הכל (והוא קצת רכלן…)
העידן הדיגיטלי שאנחנו חיים בו הוא סוג של דודה פולנייה: הוא זוכר הכל, יודע הכל ולפעמים – מפיץ את זה הלאה בלי לחשוב פעמיים. כשאתם מחפשים כתובת לפי שם, יש כמה דרכים שפשוט יעזרו לכם לעשות את זה בצורה קלה ומהירה (ואפילו משעשעת!), אבל ברצינות רגע – חשוב גם לזכור את נושא הפרטיות ואת הגבולות הברורים שכדאי לשים לעצמנו. אחרי הכל – לא הייתם רוצים שמישהו יבדוק איפה אתם גרים, נכון? (או שכן?)
3 דרכים הכי נפוצות למצוא כתובת לפי שם (כן, אפילו לדודה שלכם מירושלים)
1. רשתות חברתיות: למה גברת כהן מירוחם עושה לכם את העבודה?
תקשיבו רגע – אנשים מעלים הכל לפייסבוק, אינסטגרם וטוויטר. תמונות מהבית החדש, ביקור של שליח פיצה, תיוג של השכונה ואפילו (אל תאמינו!) לפעמים הם מעלים תמונה של הדלת שלהם עם המספר. חיפוש זריז בפרופיל החברתי עשוי לחשוף כתובת מלאה או לפחות לתת לכם רמזים מעניינים (ומצחיקים!) שמובילים ישר לדלת של הבית.
2. מאגרי מידע פתוחים – ממשלתי זה לא תמיד מעצבן…
רוב האנשים לא יודעים את זה, אבל אתרים ממשלתיים, עירוניים ומוסדיים רבים מציעים מאגרי מידע זמינים לציבור. קבצי בחירות, החלטות של עירייה, אפילו הודעות תכנון ובנייה. נשמע משעמם? חכו שתמצאו את רשימת התושבים שהגשימו חלום ובנו בריכה בבית – חבל שלא הזמינו אותנו למסיבה, לפחות נהיה יצירתיים ו"מפתיעים".
3. גוגל זה לא רק חתולים ויוטיוב…
כן, אני יודע שזה נשמע ברור מאליו, אבל רוב האנשים מעולם לא הבינו כמה פשוט ופחות תמים הוא מנוע החיפוש הזה. זרקו שם מלא לתוך הבר החיפוש, שלבו אותו עם עיר מסוימת, מוסד או חברה בה עבד או למד האדם – לפעמים תקבלו את התוצאות הטובות ביותר. אגב, אם מגיעים לדף 5 של תוצאות חיפוש ואתם עדיין לא מוצאים כלום – או שהאדם הזה סודי מדי, או שאתם גרועים בחיפושים בגוגל. נסו שוב!
כמה שאלות מוזרות שאולי (או לא) חשבתם לשאול את עצמכם:
- האם לאתר כתובת מגורים זה חוקי בכלל? כן, כל עוד מדובר במידע זמין פומבית. ברגע שמתחילים לחפור יותר מדי פנימה, תחשבו פעמיים לפני שאתם הופכים לג'יימס בונד של השכונה.
- האם הם יידעו שחיפשתי אותם? ובכן, אם תפרסמו להם בדף הפייסבוק “היי, עכשיו אני יודע איפה אתה גר” – מן הסתם שכן. אחרת, לא באמת.
- זה עובד על אנשים בכל העולם? בעיקרון כן, אבל הקושי משתנה בהתאם למדינה והפתיחות של המידע הציבורי.
- ואם האדם שינה שם משפחה? אוי ווי, זה כבר עניין אחר לגמרי, אבל לא בלתי אפשרי. אולי כדאי להתחיל לברר על מי האדם באמת.
- האם האקסים שלי יכולים למצוא אותי? לצערנו, התשובה הקצרה היא "כן". אם זה מטריד אותך, אולי הגיע הזמן לבדוק מחדש את הגדרות הפרטיות שלך ברשת.
"אבל חכו רגע! האם זה בכלל מוסרי?" (תודו שחשבתם על זה)
ויש גם את זו השאלה – הסיפור המוסרי. לפני שאתם רצים לחפש כתובות של אנשים, כדאי שתשאלו את עצמכם רגע למה? בשביל כיף, בשביל עבודת בילוש, מתוך סקרנות טבעית או שיש סיבה אחרת, אולי פחות תמימה? אני לא שופט (טוב, אולי רק קצת), אבל בלי ספק תחשבו פעמיים לפני שאתם עושים משהו שיכול להיראות כמו סטוקריות.
4 דברים שממש ממש לא כדאי לעשות כשמחפשים כתובת לפי שם:
- אל תטרידו אנשים בביתם החדש (גם אם אתם סקרנים ממש!).
- אל תפרסמו מידע פרטי שמצאתם באינטרנט.
- אל תשתמשו במידע כדי לשלוח פיצה או מתנה בהפתעה לאנשים שאתם לא בקשר איתם (טוב, אולי פיצה זאת לא נטו שלילית – אבל האימפקט!).
- הכי חשוב – אל תהפכו את החיפוש הזה לעניין יומיומי. גבולות, אנשים, גבולות.
בשורה התחתונה – בגלל שאפשר, זה אומר שחייבים?
אנחנו חיים בשנים מופלאות – כמעט כל מידע זמין לנו בלחיצת כפתור. כן, גם איפה גרה מיכל מהחטיבה שהתחתנה עם הבחור הכי מעצבן בכיתה (איך היא עשתה את זה?). אבל אולי לפני ששולפים את ניקולס קייג' הפנימי שבכם ("שרלוק הומלס", מישהו?) – חושבים רגע אם בכלל כדאי? איתור כתובת מגורים לפי שם הוא כלי שימושי אבל שווה להשתמש בו בזהירות ובאחריות. בואו נהיה אנשים מגניבים – לא אנשים קריפיים. סתם רעיון.