איך יודעים אם מכונת גילוח כשרה לפי ההלכה
מכונת גילוח כשרה?! כך תדע אם המכונה שלך בדרך לגן עדן (או לפחות לא תגיע לגיהינום)
תנו לי לנחש – קמתם בבוקר, הבטתם במראה וראיתם את הגריזלי שצמח לכם על הפנים. החלטתם שהגיע הזמן לגילוח, שלפתם במהירות את מכונת הגילוח האהובה שלכם ובהיסוס עצרתם רגע לפני: "רגע, היא בכלל כשרה?". אל דאגה, אתם ממש לא לבד. למען האמת, השאלה הזו מטרידה לא מעט משתמשים – אפילו כאלו שבטוחים ש"תורה ומכונה" זה שם של להקת רוק אלטרנטיבית. אז מה באמת הופך מכונת גילוח לכשרה, והאם כדאי לכם להתחיל להכשיר את המכונה שלכם לפני פסח הבא?
"תגיד, ספר הזוהר מדבר גם על מכונות?" – מה הופך מכונת גילוח לכשרה?
כדי להבין למה מכונת גילוח צריכה בכלל לקבל תעודת כשרות, צריך קודם להבין קצת פחות או יותר למה אסור לגלח בזקן בדרך הרגילה. התורה, למי שלא זוכר (או התחמק משיעורי תנ"ך), אוסרת על גילוח באמצעות תער (סכין). היא די מתרחקת מכל מה שחותך את הזיפים בצורה "קרובה מדי" לעור. אם כנראה משה רבנו היה בסביבה היום, מאוד יכול להיות שהיתה לו דעה אישית על מכונות גילוח חשמליות במיוחד.
רוב המכונות בעצם עושות משהו באמצע – הן נראות תמימות, עושות רעש בן 747 בהמראה, אבל למעשה הן יוצרות מתיחת העור ואז חותכות זיפים מאוד צמוד, כמעט כמו תער. האם זה מספיק כשר לטעמו של הרבנים הגדולים? לפעמים כן ולפעמים לא, ובדיוק כאן נכנסת השאלה המכרעת: איך יודעים שהמכונה שלכם אושרה רשמית ככשרה?
3 סימנים פשוטים שהמכונה שלכם יותר קדושה ממך:
- חותמת כשרות על האריזה: לא, זו לא בדיחה! היום ישנם גופים ומכונים הלכתיים שמדרגים מכונות גילוח ומעניקים חותמות רשמיות שמאשרות שזה "בסדר". אל תצפו לסמל של בד"צ על גב קופסה של גילט, אבל בהחלט תמצאו תעודת אישור הלכתי אצל לא מעט מותגים פופולריים.
- "ללא ליפט אנד קט": מוכר לכם המשפט "ליפט אנד קט"? יותר מ"אפטר שייב"? זה מנגנון נפוץ בכמה ממכונות הגילוח של פיליפס ואחרים, שמושך מעט את השערה ואז חותך אותה קרוב לעור. נשמע מדהים ונוח, אבל מבחינה הלכתית, זה כמו לשים פתק אדום אצל הרב עם הכיתוב "סליחה, את המכונה הזו ניתן להעביר לאכול חזיר". אם ברור לך שהמכשיר שלך משתמש בטכניקה הזו, לא בטוח שאתה בארץ קדושה (מטאפורית כמובן).
- אישור רבנים ידועים: הרב עובדיה זצ"ל וחכמי דור אחרים כבר עסקו בשאלה החשובה הזו (ולא כי היה להם זמן פנוי). בעיקרון רבנים ממליצים על מכונות שחותכות במספריים שני להבים ולא כתער ישיר, מה שמאפשר גילוח בטוח (במובן הרוחני של המילה). אם אין לך מושג מה קורה מתחת למכסה של המכונה, זה הזמן לחפש המלצה של רב מוסמך.
"רגע, ואם אין לי מושג בכלל איפה מתחילים לחפש?" – או: 5 שאלות ותשובות שאתם בטוח שואלים את עצמכם עכשיו
1. האם המכונה שמכר לי הבחור בסופר-פארם היא בטוח כשרה?
כמו מלפפון בסופר: רק כי הוא שם, לא אומר שהוא כשר. לא כל המכונות "כשרות אוטומטית". בדוק את התווית!
2. המוכר אמר שהרבה חרדים קונים את הדגם הזה. זה אומר שהיא כשרה בוודאות?
אולי, אולי זה רק אומר שיש הרבה חרדים שלא שאלו מספיק טוב. תמיד כדאי לבדוק שוב.
3. אם המכונה שלי לא כשרה, אני צריך לזרוק לפח?
חס וחלילה – פשוט תשמש בה רק לאזורים שמותר בגילוח, או תן אותה לחבר שלך שגדל שפם מפואר מהזן העתיק.
4. הייתי באילת וקניתי מכונה מחו"ל בזול, איך אדע שהיא כשרה?
מצאת דיל טוב? מזל טוב. עכשיו חפש ברשת את דגם המכונה ובדוק המלצות באתרי הלכה מוכרים, כדי להימנע מהסיכון לגדל זקן של רבי נחמן.
5. האם יש מותגים בטוחים בוודאות בשוק הישראלי?
כן, דגמי "פיליפס" ו"בּרָאוּן" רבים קיבלו אישורים מהודים – אבל שוב, חשוב לחפש את הסימן הספציפי לדגם שלך ולא להמר.
יאללה, קניתי. עכשיו איפה החותמת שפותחת את שערי גן עדן?
ונניח שכבר עשיתם את הבדיקות שדיברנו עליהן, ועמדתם בכל המבחנים. מה קיבלתם בסוף? משהו אחד מאוד חשוב: גילוח נוח ונקי – אבל כזה שבהחלט לא "יקצץ" לכם בנקודות למעלה בשמיים. אה, ועוד משהו קטן (אך חשוב!) שקיבלתם הוא השקט בראש – עכשיו אתם יודעים בוודאות שמכונת הגילוח שלכם עומדת בכל הסטנדרטים, גם מבחינה הלכתית.
בשורה התחתונה, אל תשברו את הראש. גילוח כשר זו לא תורה מסיני (אופס, בעצם היא כן!), אבל הרבה יותר פשוט למצוא מכונה טובה וכשרה ממה שאתם מדמיינים. אם עדיין יש ספק, תמיד אפשר לפנות למכון הלכתי שיבדוק לכם את דגם המכונה ולישון בשקט.
ותזכרו, בסוף היום, המטרה היא לא רק להיראות מעולה (ואתם נראים נהדר!), אלא לעשות את זה בראש שקט ונקי, ולחייך חיוך מלא ביטחון ברגע שתפגשו באחד מבאי בית הכנסת או אפילו לפגוש פתאום, מי יודע, את הרב השכונתי שלכם ברחוב.
בהצלחה בגילוח, ותהיו חלקים להפליא – בגוון של קדושה, כמובן!