מייצבי מצב רוח לטיפול בהפרעה דו קוטבית – כל מה שצריך לדעת
מייצבי מצב רוח: החברים הכי טובים של המוח שלך או סתם עוד טרנד חולף?
נתחיל בזה שכל מי שחושב שהמוח האנושי הוא סופר הגיוני, יציב וצפוי – כנראה לא פגש הרבה מוחות אמיתיים לאחרונה. ובינינו, האם יש באמת מישהו שהמוח שלו לא החליט פתאום בוקר אחד להפוך את החיים לקומדיה או טרגדיה בלי להודיע מראש? בדיוק לזה נכנסים לתמונה אותם כוכבי רוק נוירולוגיים – מייצבי מצב הרוח, ובראשם הליתיום והדפלפט. רגע, לפני שתרימו גבה ותשאלו "מיתוסים כימיים במוח? זאת קונספירציה?" בואו נעצור ונתחיל מחדש, ברור וקליל – והכי חשוב, מלא הומור.
אז מה בכלל הקטע עם מייצבי מצב רוח ואיך זה קשור לקוטב הצפוני?
אוקיי, נרגיע תחילה את חשדותיכם: אין שום קשר בין דו-קוטביות לתחביבים של דובי קוטב או מסעות סקי בלפלנד. הפרעה דו-קוטבית, הידועה בכינוי המרהיב "מאניה דיפרסיה", היא סוג של רכבת הרים רגשית שמשאירה את הנוסעים עליה מותשים, מופתעים, ולפעמים גם קצת מבולבלים. יום אחד אתה יכול להרגיש שבראד פיט לוקח ממך השראה, וביום שלמחרת לשבת בפינה ולתהות למה אתה קיים בכלל. כמעט כמו לצפות בסדרה של נטפליקס עם סוף פתוח – רק בלי להרוויח שום דבר מזה.
הכימיה של האושר (והדיכאון): מה עושים הליתיום והדפלפט למוח שלך?
ההסבר המדעי נשמע קצת כאילו הוא לוקח את עצמו ברצינות יתרה, אז הנה הגרסה הפשוטה, הישירה והמעט מצחיקה:
- ליתיום (Lithium): מילה שקצת נשמעת כמו סוג של מתכת שמשתמשים בה בבטריות של סמארטפון (זה אגב נכון לגמרי). מסתבר שדווקא היסוד המוזר הזה, שלכאורה אין לו מקום במוח שלכם, הופך להיות סוג של בורר רגשי. איך בדיוק הוא עושה את הקסם? האמת היא שהמדענים עדיין מגרדים את הראש (כן, זו הדרך המדעית לומר "אין לנו מושג מוחלט, אבל זה עובד").
- דפלפט (Sodium Valproate): התחיל בכלל את הקריירה שלו כתרופה לאפילפסיה (למה יש תרופות עם קריירות נלוות? שאלה מצוינת). עד שמישהו שם לב שהמטופלים שלוקחים אותו נראים יותר יציבים מבחינה רגשית. קצת כמו שמישהו גילה במקרה שגלידה טעימה יותר עם סירופ שוקולד. היום דפלפט משמש כמייצב רב עוצמה ומונע "הרפתקאות מוחיות" קיצוניות מדי.
4 מיתוסים מוזרים (ומשעשעים) על תרופות לייצוב מצב רוח – האמנם?
מיתוס 1: "ליתיום יהפוך אותי לזומבי?"
לא ממש. למרות הדאגה הנפוצה, ליתיום לא יהפוך אתכם לזומבי (חוץ מאולי כלפי סרטי אימה גרועים). רוב האנשים שמקבלים מינון מדויק מרגישים בעיקר שקט רגשי, ולא אקסטרה בתפקידים של מתים מהלכים.
מיתוס 2: "דפלפט יהפוך אותי לגאון?"
דווקא לא, אבל מצד שני, הוא יכול לעזור לכם להיות פחות פזיזים עם רעיונות גאוניים, נוסח "בוא נשקיע את כל כספי הפנסיה שלנו במטבע קריפטו של כלבלב חמוד עם גלימה".
מיתוס 3: "תרופות מייצבות ימחקו את האישיות שלי?"
אולי רק אם האישיות שלכם כוללת נסיעות במהירות האור בין אופוריה לייאוש בשניות. לרוב המוחלט, תשמרו על האישיות שלכם – רק בגרסה קצת פחות בלתי צפויה.
מיתוס 4: "מייצבים יהרסו את חוש ההומור שלי"
אל דאגה, אם חוש ההומור שלכם גרוע במיוחד – הוא יישאר גרוע גם עם התרופות, מצטער.
רגע רציני (קצת) – למי זה באמת מתאים?
טוב, הנה העניין: תרופות לייצוב מצב רוח הן בהחלט לא "קונפטי ליום העצמאות". מדובר בתרופות רציניות שעובדות בעיקר עבור מי שסובל משינויים קיצוניים במצב הרוח, והן בשום אופן לא מסטיק שניתן לחלק לכולם בחדר ההמתנה של פסיכיאטר כלשהו.
כמה סימנים שאולי מייצבי מצב רוח מתאימים לך:
- אתם עוברים בין שמחה מוקצנת לעצב קיצוני במהירות של סטורי באינסטגרם.
- "מסע קניות אימפולסיבי" אצלכם הוא לא רק תחביב אלא ספורט אולימפי.
- אנשים סביבכם מרגישים כמו תיירים ברכבת הרים כשאתם איתם.
- "הליכה על עננים" מתחלפת אצלכם מהר מאוד ב"נפילה לתהום עמוקה".
ומה עם כמה שאלות מביכות (ומשעשעות)? טוב ששאלתם!
- מתי מרגישים שהתרופה עובדת?
כשאתם מפסיקים להרגיש כמו שלוש עונות של דרמה טורקית בשבוע אחד. - יש תופעות לוואי מוזרות?
תיאבון מוגבר, רעד בידיים, ולפעמים קצת פיהוקים. אף אחד עדיין לא התחיל לדבר בשפות זרות או קשרי קשרים עם חייזרים. חבל? - האם אפשר להפסיק מתי שבא לי?
התשובה הפורמלית: לא כדאי. התשובה המצחיקה: אלא אם כן המוח שלך מתגעגע לרכבות ההרים הרגשיות שלו. - מותר לשתות אלכוהול עם התרופות האלה?
מותר בערך כמו שמותר לערבב קולה ומנטוס. בקיצור – תעשו טובה לעצמכם ולחברים שבסביבתכם, ותחסכו דרמות.
השורה התחתונה (כן, זו שהבטחנו לכם בסוף!)
בשורה תחתונה (או קצת מעליה): מייצבי מצב רוח כמו ליתיום ודפלפט הם לא 'בדיוק תרופות של סבתא', אבל הם בהחלט מציעים כרטיס יציאה למסע הקוטבי המופרע שהפרעה דו-קוטבית יכולה להוביל אליו. ואם הצלחתם לקרוא עד לכאן – כנראה שאין לכם בעיה להתרכז במידע קצת מוזר והמון הומור. בכל מקרה, אם החיים שלכם הם רכבת הרים יותר מהנה ממה שדיסנילנד יכולה להציע, אולי שווה לבדוק זאת – עכשיו.