כל מה שצריך לדעת על תרופות SNRI לדיכאון וחרדה
מוח שמח ומאושר? מה באמת קורה בראש שלכם כשאתם לוקחים תרופות SNRI לדיכאון וחרדה
כשקמתם בבוקר הרגשתם כאילו החדר הפך לאקווריום ענקי ואתם הדג העצוב ביותר בו? כשהלב שלכם פועם מהר יותר מפסקול של סרט פעולה גרוע? אם ברגע זה אתם מהנהנים לחיוב, כנראה שכבר שמעתם על משפחות התרופות המפורסמות לדיכאון וחרדה. ואולי אפילו על SNRI בפרט (תוך כדי ששיבשתם את האותיות ס' נ' ר' אי לפחות שלוש פעמים ברציפות). אז רגע לפני שתתייאשו ותתחילו לחפש ביוטיוב "מדיטציה לפתיחת צ'אקרות ויירוט מטאורים", בואו נבין יחד מה בכלל קורה במוח שלכם כשאתם לוקחים תרופות כמו ונלפקסין (אפקסור) או דולוקסטין (סימבלטה), ולמה הרבה אנשים נשבעים (שלא לומר נשענים עליהן כמו קפה בבוקר) שהן שינו להם את החיים.
מה באמת עושות תרופות SNRI בתוך הראש שלכם? (אל תדאגו, אין מזה מבחן בסוף)
אז ככה: SNRI, ראשי תיבות באנגלית של Serotonin–Norepinephrine Reuptake Inhibitors (נשמע רציני אה?), הן תרופות שמשפרות את הזמינות של שני חומרים קסומים מאוד במוח שלכם: סרוטונין ונוראדרנלין (נוראפינפרין). אם הנוירוטרנסמיטרים האלה היו דמויות, סרוטונין היה השלווה המגניבה שרוקד עם הוואי באמבטיות קצף, ונוראדרנלין היה האח המתלהב שקופץ ראש לבריכה באמצע דצמבר. כשהם במאזן תקין – החיים טובים. כשהם לא, אתם כבר יודעים איך זה מרגיש.
למה דווקא השניים האלה? (ובכלל, מה קרה לדופמין?)
טוב ששאלתם! רוב האנשים מכירים בעיקר את הסרוטונין כדמות השמחה והמוכרת, אבל מסתבר שגם בן דודו הפרוע – הנוראדרנלין – משחק תפקיד משמעותי בדיכאון וחרדה. לא מדובר כאן בדחקות של כימיה (טוב, קצת כן), אלא בעובדה שאלו שני נוירוטרנסמיטרים שיש להם השפעה עצומה על מצב רוח, תחושות חרדה, מוטיבציה, מיקוד ואפילו כאב פיזי. והתוצאה? תרופות SNRI לא רק משפרות את מצב הרוח, הן גם יכולות להקל על תסמינים פיזיים מכאיבים ואפילו להחזיר קצת צבע ללחיים.
"הלו, דוקטור גוגל! האם סימבלטה תהפוך אותי לזומבי חסר רגשות?"
בואו נטפל בפיל בחדר (או במקרה שלנו בתרופה בפחית המדף). אחת הדאגות המרכזיות לפני תחילת טיפול היא התחושה שזה יהפוך אתכם לזומבים נטולי רגש, חסרי אכפתיות, שאוכלוסיית העולם יכולה להיגמר במתקפת חייזרים ועדיין תישארו אדישים. אז הבשורות הטובות הן שזה פשוט לא ככה. מה כן עשוי לקרות?
- אפקט רגשי מאוזן יותר: פחות רכבת הרים רגשית, יותר נסיעה נינוחה על אופניים ליד הים.
- מוטיבציה משופרת ואנרגיה: תשכחו מתחושת "אין לי כוח להשקות את העציץ המסכן שבקושי חי".
- הפחתה משמעותית של סימפטומים פיזיים וכאבים כרוניים: שאלתם את עצמכם פעם למה תרופות כאלה משמשות גם לטיפול בכאב? עכשיו אתם יודעים.
"כמה זמן ארגיש טוב יותר? ולמה אתה לא נותן לי מענה עכשיו מיד?"
אוקיי, זו שאלה טובה – הבעיה היא שאין משוואה מדויקת. לרוב, לוקח לתרופות SNRI בין שלושה לשישה שבועות לעשות "ריסטארט" ראוי ולהראות לכם את הקסם שלהן במוח. ואגב, בדיוק בגלל הסבלנות הנדרשת פה הרבה אנשים מנסים שבוע-שבועיים ומתייאשים מהר מדי תוך זריקת המשפט: "עזבו, עדיף לי כבר תה קמומיל וריקוד הגשם". לא מומלץ.
5 שאלות על SNRI שלא העזתם לשאול (וגם התשובות, כי אני נחמד היום)
- האם התרופה עלולה להשפיע על משקל הגוף?
כן, אבל פחות מפחיד ממה שחושבים. חלק קטן מהאנשים יירדו או יעלו מעט במשקל. רובנו לא נראה הבדל משמעותי. - מותר לשתות אלכוהול תוך כדי טיפול?
תיאורטית כן, מעשית פחות מומלץ. אל תהיו החבר'ה האלה שקמים עם כאב ראש למחרת ומאשימים את התרופה. - כמה זמן צריך לקחת את התרופה?
לרוב מומלץ לפחות 6-12 חודשים ולהתחיל גמילה הדרגתית בפיקוח רופא בלבד. - האם התרופה תפגע בחשק המיני?
במקרים מסוימים כן, אבל לעיתים דווקא משתפר החשק כשמצב הרוח מרגיש טוב יותר. יש פתרונות אם יש קושי משמעותי. - האם זה ממכר?
בהחלט לא, אלה לא תרופות ממכרות, אבל הפסקה פתאומית תגרום לתחושות לא נעימות במיוחד. בקיצור– לא הורדתם אפליקציה, אל תעשו לה Uninstall מיד.
אז מה השורה התחתונה (או: אם הגעתם עד לפה, אתם אלופים והנה מגיע הפרס הגדול)
בשורה התחתונה, תרופות מסוג SNRI הן רק עוד כלי בארגז הכלים של טיפול בחרדה ודיכאון. הן לא קסם, בלתי פגיעות או משיקוי סודי, אך עבור אנשים רבים הן מהוות קפיצה משמעותית לאיכות חיים טובה יותר. אם אתם נמצאים בצומת דרכים בין מדיטציה, תרופות וציטוטים מפוארים מאינסטגרם של קואוצ'רים – כדאי לדעת מה כל דבר עושה ואיזה כלי מתאים לכם בצורה הכי מדויקת. אה, ונ.ב.: מגיע לכם להרגיש טוב, אז אל תוותרו על עצמכם ואל תהססו להתייעץ עם איש מקצוע מוסמך (כן, אמיתי, לא אחיתופל מהפייסבוק).