התקף פאניקה תחושות פיזיות ונפשיות שאסור להתעלם מהן
כשגוף ונפש נכנסים לסרט אימה לא צפוי – מה באמת קורה לנו במהלך התקף פאניקה?
אם אי פעם פתאום הרגשת שאתם ממש בעוד כמה שניות עומדים להתעלף, משתגעים, או שפשוט אתם עוברים רגע של התקף לב מפואר ואתם בסך הכל בני שלושים ובריאים לחלוטין – כנראה שכבר הכרתם מקרוב מאוד את היצור החביב שנקרא "התקף פאניקה". אז מה באמת קורה לנו כשהמוח מחליט להיכנס לדרמה וליצור סרט אימה בלעדי ומותאם אישית משל עצמו? למה זה כל כך אינטנסיבי והאם אפשר בכלל להפסיק את זה?
3 תחושות פיזיות מוזרות ביותר (שבוודאות ירגישו לכם מוכרות!)
התקף פאניקה הוא כמעט כמו מסיבת הפתעה לא רצויה שהגוף שלכם מתעקש לערוך בלי להודיע לכם מראש. בניגוד למסיבות נחמדות עם חברים ומוזיקה, כאן הגוף מחליט להיכנס לאטרף טוטאלי ולייצר סימפטומים פיזיים שאמורים להיות שמורים למצבי חירום אמתיים בלבד:
- דפיקות לב מהירות: הרגשתם פעם כאילו הלב שלכם נרשם למרתון אולימפי בלי לעדכן אתכם? פחדים ממצב הלב הם כנראה הסיבה הראשונה שרוב האנשים שרצים לחדר המיון בזמן התקף פאניקה.
- סחרחורות ותחושת אי-יציבות: פתאום אתם מרגישים שאתם עומדים ליפול, או שהרצפה עומדת להיעלם מתחת לרגליים שלכם. spoiler alert: אתם לא באמת נופלים, אבל התחושה – אוי, התחושה!
- קוצר נשימה ותחושת מחנק: זו התחושה בה אתם מרגישים שאוויר הוא מוצר נדיר שנגמר בבית מרקחת הקרוב. כמובן שזה לא בדיוק נכון, אבל זה אכן מרגיש הכי אמיתי בעולם!
רגע, למה המוח בכלל עושה לנו את זה?!
המנגנון הביולוגי של התקפי פאניקה הוא עתיק כמו ההיסטוריה שלנו כבני אדם. המוח שלנו מתוכנן לאותת לנו על סכנה באמצעות תגובת "לחימה או בריחה" – תגובה שגורמת לנו להזרים אדרנלין ולהכין אותנו לבריחה מהירה מפני לביאה רעבה או דוב רעב במיוחד. הבעיה? מוחנו לפעמים קצת פרנואידי ומפרש סיטואציות יומיומיות כסכנה ברורה ומידית.
"האם אני משתגע?" ועוד 2 תחושות נפשיות מטרידות במיוחד!
לא מספיק שהגוף מחליט להתמרד, גם המחשבות קופצות פנימה ומשלימות היטב את הבלגן:
- "אני עומד להשתגע": ובכן, חדשות מעולות – התקפי פאניקה לא גורמים לאנשים לאבד את השפיות, אבל התחושה בהחלט מרגישה ממש אמתית ומוחשית.
- תחושת מוות קרוב או אסון מיידי: המוח שלכם כבר משכנע את עצמו שמשהו די נורא עומד להתרחש – עוד רגע, ממש כל שנייה עכשיו!
- ניתוק מהמציאות (דה-ריאליזציה): התחושה שפתאום הכול מסביב נראה מוזר, לא מציאותי, כמו איזה סרט שאתם לא ממש חלק ממנו. כן, מדובר בתחושה נוראית, אבל היא חולפת מהר ובדר"כ אין כאן סיכון רפואי ממשי.
האם אפשר למנוע התקף פאניקה – ואיך לעצור אותו כשהוא כבר מגיע?
קבלו ספוילר: אי אפשר פשוט "להחליט" לא לקבל התקף פאניקה. למרות ההחלטה שתיקחו, המוח שלכם יחליט מתי בא לו לחגוג את הגיבושון האישי שלו עם עצמו. אבל למזלנו, ישנם כלים ממש טובים שיעזרו להתמודד ולצמצם את האירוע:
- תרגולי נשימה איטית ומבוקרת: זה אולי נשמע פשוט מדי, אבל במצב של התקף – טכניקות נשימה הן השותפות הכי טובות שלכם להרגעה.
- הסחת הדעת: כן, כנראה שהקולגות בעבודה הולכות להסתכל עליכם מוזר כשאתם מתחילים לחשוב על שמות של ערי בירה בעולם, אבל זה עובד!
- גישה קוגניטיבית: אל תשפטו את זה בזלזול – לפעמים להזכיר לעצמכם שמדובר בהתקף זמני ולא מזיק בהחלט מפחית את עוצמת הפאניקה.
שאלות ותשובות נפוצות (אלו שחששתם לשאול)
- "כמה זמן אורכים התקפי פאניקה?"
בד"כ בין כמה דקות לעשרים דקות. נדיר שיחזיקו זמן רב יותר, והם תמיד – תמיד! – עוברים בסוף. - "האם אוכל להתעלף במהלך התקף פאניקה?"
באופן כללי – לא. אם זה מנחם אתכם, הסיכוי שלכם להתעלף נמוך ביותר, משום שלחץ הדם שלכם דווקא עולה, לא יורד. - "האם התקפי פאניקה מעידים על מחלה מסוכנת?"
ממש לא, הם בהחלט לא נעימים אבל אינם מסכני חיים או סימן למחלה קשה. - "האם אני חייב טיפול תרופתי?"
לא בהכרח, טיפול פסיכולוגי יכול להיות יעיל מאוד, אך במקרים מסוימים גם טיפול תרופתי בהחלט מומלץ – כאן כבר כדאי להתייעץ עם איש מקצוע.
ובתכל'ס – החדשות הכי טובות שתשמעו היום
זה אולי מרגיש דרמטי, מבהיל ולפעמים אפילו מייאש, אבל חשוב לזכור – התקף פאניקה הוא רק התקף פאניקה: זו אזעקת שווא שהמוח מפעיל כדי להזכיר לנו שהוא בכוננות יתר, וגם אם כל התסמינים האלה סופר מפחידים – אתם בשליטה, והגוף שלכם למעשה בסדר גמור. ואם לא תיתן להתקף את האנרגיה שלכם – הוא עובר מהר ממה שאתם חושבים.
אז בפעם הבאה שאתם מרגישים שהמוח שלכם הכין לכם סרט אימה אישי ובלעדי, קחו נשימה עמוקה, תספרו עד עשר ותנו לקרדיט למוח שלכם על כך שהוא יודע לביים דרמות יותר טוב מכל במאי אוסקר מוכר. רק אל תשכחו שהסרט אמור להיגמר מהר, ואולי אפילו יגיע היום שתלמדו ליהנות מהיכולות הבידוריות של עצמכם…