התקף חרדה כמה זמן נמשך ואיך מתמודדים איתו
התקף חרדה – כמה זמן נמשך הסרט הזה ולמה לא קיבלנו פופקורן?
בואו נדבר רגע בגובה העיניים: כולנו מכירים את הרגעים האלה שאתה יושב לתומך על הספה, רואה נטפליקס ופתאום הרגשה מוזרה קופצת עליך משום מקום, חונקת אותך קצת, והופ! אתה בהתקף חרדה. רגע…מה?! למה דווקא עכשיו ומה עושים עם כל הטוב הזה? כמה זמן צפוי לקחת הסיפור המוזר הזה ומה בדיוק אפשר לעשות עד סוף הפרק הבא בסדרה שלך?
התקף חרדה – מישהו הזמין אדרנלין בלי סוכר?
כדי להבין מה בדיוק קורה לנו בגוף בזמן התקף חרדה, דמיינו כאילו המוח שלכם לחץ בטעות על "כפתור הפניקה". הלב דופק בקצב של מסיבת טראנס בהודו, כפות הידיים מזיעות כאילו באמצע מרתון ואפילו הנשימה נכנסת למצב דרמה קווין מוחלט. בקיצור, כאילו כל מערכת האזעקה של הגוף שלכם החליטה להפוך לאימפריית רעש בלי שום סיבה הגיונית. אז לפני שאתם עוצרים נשימה ומתחילים לחפש את הצוואה שכתבתם פעם בצחוק בכיתה י"ב, קחו רגע נשימה עמוקה – נראה מה באמת קורה פה.
אז באמת, כמה זמן לוקח התקף חרדה בממוצע?
פה יש לנו חדשות טובות וחדשות קצת פחות טובות. החדשות הטובות: התקפי חרדה (למזלנו הרב) לא נמשכים לנצח. החדשות הפחות טובות: גם כמה דקות מרגישות לפעמים נצח כשאתם בהתקף. רוב המומחים בתחום יגידו שהתקף חרדה טיפוסי נמשך בין 5 ל-30 דקות, כשהשיא בדרך כלל מגיע תוך 10 דקות ואז מתחיל לדעוך בהדרגה. נשמע קצר וקל? תשאלו אדם בהתקף חרדה והוא יגיד לכם שב-10 הדקות האלה אפשר לכתוב טרילוגיית ספרי אימה בלעדית.
"חשבתי שאני עומד למות": 5 שאלות נפוצות שכולנו שאלנו בהתקף חרדה
- ש: אפשר למות מהתקף חרדה?
ת: ובכן ידידי, התשובה היא לא. אתה בהחלט לא עומד למות – אבל אתה בהחלט מרגיש ככה. הבטחה שלנו, תשרוד כדי לספר לחברים. - ש: למה זה פשוט "קופץ" בלי שהזמנתי?
ת: גם אנחנו לא בטוחים מי החליט להעניק בונוס התקף חרדה ללא תשלום, אבל אנו יודעים שלחץ מתמשך, חוסר שינה, שינויים הורמונליים וקפאין רב מדי יכולים לגרום לו. - ש: אפשר להשתגע מזה?
ת: התשובה המוחלטת היא לא. זה אמנם מרגיש שאתה יוצא מדעתך, אבל אל דאגה, אתה עדיין שפוי ובדרך כלל תהיה בסדר בהקדם המהיר. - ש: אם אני אתעלם מזה, הוא ייעלם?
ת: תעלם, לא בדיוק. אבל ככל שתגיב אליו ברוגע ותבין שזה זמני בלבד, כך הוא יעבור מהר יותר. - ש: זה הולך לחזור לי?
ת: מה לעשות, זה עשוי לחזור. אבל החדשות הטובות הן שאם תלמד לנהל אותם נכון, הסיכוי שיחזרו יורד באופן משמעותי.
"טוב, מה עושה עכשיו?" – 4 פתרונות SOS להתמודדות בזמן אמת
אז התקף החרדה הגיע, איך מתמודדים רגע לפני שמתחילים להקריא וידויים לסטורי של אינסטגרם?
- נשימה מודעת ואיטית: חמש שניות פנימה, החזק שלוש שניות, ושבע שניות החוצה. יש? מעולה. שוב, עד שהראש יירגע.
- סביבת עוגן: בחר חפץ מוכר לידך, התרכז בו. אל דאגה, הקיר עדיין לא זז.
- דיבור עצמי (כן, ברצינות!): "זה רק התקף, זה יעבור בקרוב." עדיף בלב, אלא אם כן אתם בפקק באיילון ואז זה לגיטימי לגמרי לדבר עם עצמכם (כולם עושים את זה).
- הסחת דעת: ספירת אריחים, סידור התמונות בגלריה בפלאפון או כל פעולה שגרתית אחרת שתחזיר אותך למרכז שלך.
כמה שעות אחר כך – האם יישארו תופעות לוואי?
כמו אחרי כל רכבת הרים מכובדת, גם לאחר התקף חרדה תוכל להרגיש קצת "רך" – עייפות, תשישות, אירוע של חרדה מתונה יותר ואפילו בלבול קל. החדשות המשמחות? זה עובר. לגמרי.
"ערוץ החיים אחרי ההתקף" – אז מה עכשיו?
אם התקפי החרדה שלך הפכו לאורחים לא רצויים על בסיס קבוע, אל תתבייש ואל תרגיש לבד: לגמרי מומלץ להגיע לשיחה מקצועית. החדשות הטובות הן שבעזרת שיחה קצרה בחדר נעים (ועדיף עם צמחים טרופים ליד) מול מטפל מוסמך, אפשר להפוך התקפי חרדה לסיפור מהעבר. ואם לא, לפחות יהיה מישהו שיקשיב לסיפורים המצחיקים שלך מהפעם ההיא בלילה שהתקף החרדה שכנע אותך לרוץ למיון בסנדלי הבית שלך והפיג'מה של דרדסים.
לסיכום: תן לחרדות לצפות בנטפליקס בלעדיך!
התקף חרדה הוא לא פרס אוסקר על המשחק הכי משכנע או מסע "חפש את המטמון" מסתורי במיוחד. מדובר בתגובה טבעית (אך מוגזמת לגמרי!) שעוברת מעצמה. לכן, תהיו טובים לעצמכם, זכרו לנשום ותנו לעצמכם טפיחה על השכם בסוף הדרמה. אה, ואל תשכחו לשמור קצת פופקורן בצד לפעם הבאה – רק ליתר ביטחון.