הדרך המפתיעה להפחתת חרדה: טיפול במוזיקה שעובד

לטפל בחרדה עם מוזיקה?! כן, אתם קוראים נכון – איך שיר טוב יכול להיות הפסיכולוג החדש שלכם

אתם מכירים את הרגע הזה שאתם בלחץ מטורף, אתם מלאי מתח, פתאום שיר מוכר מתנגן ברקע, ולרגע קצר מרגיש לכם כאילו הכול יכול להסתדר? אז מסתבר שזה לא רק בראש שלכם. או בעצם כן, אבל באופן טוב במיוחד! בואו נודה באמת – החיים יכולים להיות מלחיצים: עבודה, לימודים, כלכלה, אימיילים שצריכים תשובות דחוף (במיוחד מאלה שמשום מה כותבים "דחוף!!!" בכותרת של המייל!), ובעצם… כמעט הכול. אבל מה אם אגלה לכם שממש בטלפון שלכם מסתתר כלי פשוט, עוצמתי, ובואו נודה באמת – הרבה יותר זול מטיפול פסיכולוגי? ברוכים הבאים לעולם המופלא של הטיפול במוזיקה – המקום שבו הביטוי "מנגינה מרגיעה את הנפש" הופך למדע מדויק.

איך בדיוק שיר אחד יכול לנצח אלף מחשבות מטרידות?

מוזיקה היא יותר מסתם צליל ברקע או ליווי בזמן שאתם נוסעים באוטובוס. מחקרים מראים שלמוזיקה יש כוח אמיתי להפחית הורמוני סטרס, להאט את הדופק ולהפוך את מצב הרוח שלנו מ"לא בא לי לראות אף אחד היום" ל"הממ, אולי בכל זאת אצא מהפיג'מה ואתקשר לחברים שלי?" איך זה קורה?

  • מוזיקה מרגיעה יכולה להאט את קצב הלב והנשימה שלכם, ולהפיג מתח בשרירים.
  • המוח שלכם ממש מפריש דופאמין ואנדורפינים כשאתם מאזינים לשירים שאתם אוהבים, ואתם אפילו לא צריכים לעשות שום מאמץ!
  • ניסוי מדהים מ-2013 מצא שהאזנה למוזיקה מורידה משמעותית את רמות החרדה והלחץ לפני מבחנים, ניתוחים ואפילו טיסות!

מה סוג המוזיקה הכי טוב להרגעה?

שאלה נהדרת! ואתם בוודאי חושבים: "אבל רגע, האם אני חייב להאזין לקטעים של מוצרט בשביל להרגיש רגוע?" אז זהו, שלא. החדשות הטובות הן שזה לגמרי אישי. יש אנשים שמרגישים סופר רגועים אחרי אלבום של ליידי גאגא, בעוד שאחרים זקוקים לקולות של דולפינים וגלי אוקיינוס. היופי הוא שאין חוקים קשוחים. המוזיקה הטובה ביותר עבורכם פשוט תהיה זו שאתם נהנים ממנה. ולמי שממש מתעקש על המלצות מדעיות, קטעים איטיים (60-80 ביטים לדקה) נוטים להיות יעילים במיוחד.

מוזיקה כטיפול? זה חוקי בכלל?

אם תהיתם האם כל העניין הזה עובד גם באופן מקצועי, התשובה חיובית בהחלט. קיימים מטפלים רבים במוזיקה, והתחום קיבל לגיטימציה מדעית רצינית בשנים האחרונות. שיטות טיפול במוזיקה כוללות:

  • טיפול בהאזנה מודרכת למוזיקה (Guided Imagery and Music)
  • נגינה פעילה – לנגן בכלי מוזיקלי לשחרור רגשות תקועים (מומלץ במיוחד לאנשים שטוענים שהם "ממש לא מוזיקליים")
  • כתיבת שירים ככלי ביטוי עצמי (כן, אפילו אם היצירה שלכם תזכה להצלחה רק במקלחת הביתית שלכם!)

4 שאלות שאתם הולכים לשאול את עצמכם עכשיו

1. האם אני חייב ללכת למטפל במוזיקה מקצועי?

לא בהכרח. אפילו האזנה קבועה ושלווה לפלייליסט שמרגיע אתכם יכולה לעזור משמעותית!

2. זה באמת עובד או שזה סוג של אפקט פלסבו?

חד-משמעית עובד. מוזיקה מפחיתה סטרס ברמה פיזיולוגית אמיתית, ולא רק "גורמת לנו לחשוב שטוב לנו". מוזמנים לבדוק את הדופק לפני ואחרי השמעת הפלייליסט האהוב עליכם, ותודו לנו אחר כך.

3. מוזיקה היא כלי מרכזי בניהול היומיומי של חרדה?

לגמרי כן! מוזיקה עוזרת בהסחת מחשבות טורדניות, בשיפור הריכוז ובהגדלת היצירתיות – כל מה שאתם צריכים כדי להתמודד עם מתח וחרדה ביומיום המהיר שלנו.

4. אז מה אני צריך בשביל להתחיל?

אוזניות טובות ופשוט ללחוץ על הפליי. אה, וסביבה נעימה בלי צעקות והפרעות. הצלחתם להסתדר עם כל זה? מוזמנים להיפרד לשלום מהחרדה לכמה רגעים השלווים האלה.

מוזיקה או נטפליקס – מי ינצח את החרדה?

עם כל הכבוד לבינג'ים והסטורי של חברים (ועם יד על הלב, אנחנו לגמרי מכורים…), מחקרים מראים שמוזיקה יכולה לספק תחושת הקלה הרבה יותר יציבה ואמיתית לאורך זמן. אז בפעם הבאה שאתם לחוצים, נסו משהו חדש: דלגו על הפרק של ששש… "סדרה שאתם לא באמת אוהבים, אבל ראיתם כי כולם מדברים עליה" ובמקום זה שימו קצת מוזיקה טובה באוזן.

השורה התחתונה – האם מוזיקה תהפוך לפסיכולוג החדש שלכם?

אולי לא לגמרי תחליף את הפסיכולוג השכונתי, אבל ללא צל של ספק מוזיקה יכולה להיות אחת מהדרכים הכי נעימות שקיימות להפחתת חרדה, מתח וסטרס. אז הנה טיפ קטן מאיתנו – בפעם הבאה שהחיים ילחצו לכם על הדוושה (והם יעשו את זה, האמינו לנו), הרשו לעצמכם לקחת רגע ולשים את הפלייליסט הכי אהוב שלכם. תאבדו את עצמכם בדקות המרגיעות הללו – ותראו מה קורה. הטיפולים הכי טובים לפעמים מסתתרים במקומות הכי פשוטים. אז מה בתפריט היום – אדל, קולדפליי או אולי בכלל עומר אדם?

בכל זאת, כנראה שעדיף לשמור את שירי המסיבות הפרועים יותר לסוף השבוע. כי אתם יודעים, בסופו של דבר המטרה שלכם היא להירגע… לא לרקוד על השולחן במשרד.

אוכל לאירועים דברים לבית טכנולוגיה יחסים כללי לימודים והשכלה פנאי וצרכנות רכבים ותחבורה
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
נוטריון לאנגלית
ישראלים רבים בוחרים ללמוד או לעבוד במדינות ששפתן אנגלית. כדי לעמוד בכל תנאי הקבלה צריך להעביר מספר...
קרא עוד »
אוג 02, 2017
מהי בדיקת הארקה?
אנחנו תמיד רוצים לדעת שהכל תקין בבית שאנחנו גרים בו מכיוון שהסביבה שאנו חיים בה חשובה לנו. להרבה...
קרא עוד »
יול 10, 2022
איך לבחור טרמפולינה בטיחותית לחצר
ילדים אוהבים לשחק, לרוץ ולקפוץ, אין בכך כל בעיה כל עוד הם לא מסכנים את עצמם או עלולים להיפגע מפעילות זו...
קרא עוד »
אוג 20, 2018