האם טיפול פסיכולוגי כלול בסל הבריאות ומה חשוב לדעת
האם הפסיכולוג שלכם יכול לבוא על חשבון המדינה? כל מה שרציתם לדעת על טיפול פסיכולוגי וסל הבריאות
כולנו סוג של משוגעים, לא? בינינו, כמה פעמים חשבתם לעצמכם כמה כיף היה לשבת על ספת הפסיכולוג (או הכורסה – אל נתקטנן) ולברר למה אתם לא מפסיקים לבדוק כל 3 דקות האם הטלפון שלכם עדיין עובד? אבל חכו, לפחות חצי רגע: האם ידעתם שאולי מגיע לכם טיפול פסיכולוגי מקצועי על חשבון המדינה (כן, המדינה)? זמן לברר מי ישלם את החשבון אצל הדוקטור והאם בכלל יש לנו סיכוי לקבל טיפול נפשי כשווה בין שווים בריאותיים.
בכלל, מי החליט שלהישבר נפשית זה פחות דחוף מכאב ראש?
בואו נתחיל בשאלת השאלות: המדינה שלנו מצהירה בגאווה גדולה שיש לה "סל בריאות" עשיר ומגוון, אבל מה לגבי הנפש שלנו? יש דעה רווחת שטיפול פסיכולוגי מיועד רק לעשירים, מעט מפונקים או כאלה שיש להם איזו חרדה קיומית עמוקה מהצל של עצמם. אבל רגע, האם זו באמת הגישה? האם המדינה אכן דואגת לנו גם נפשית, או שאנחנו צריכים להשאיר את חשבון הפסיכולוג במחיר מיוחד לעובדי ההיי-טק בלבד?
5 עובדות על הזכאות שלכם לטיפול פסיכולוגי בסל הבריאות (שאף אחד לא טרח לספר לכם)
- קופה עם הפתעה: החל משנת 2015, שירותי בריאות הנפש נכנסו באופן רשמי לסל הבריאות במסגרת הרפורמה בבריאות הנפש. כן כן, זו לא בדיחה. הטיפול הפסיכולוגי שאתם כל כך מתביישים ללכת אליו אולי בכלל מגיע לכם.
- מה זה אומר בתכל'ס? אתם זכאים לקבל טיפול פסיכולוגי דרך קופות החולים במימון חלקי או מלא, בהתאם לקריטריונים ולמדיניות של כל קופה. כלומר אפשר שדווקא יש מי שמימן לכם את הספה, ואתם פשוט לא ידעתם.
- כמה פגישות מגיעות לנו? לרוב תוכלו לקבל בין 12 ועד 30 פגישות בשנה, תלוי בקופה ובמצבכם, וכמובן בהתאם לשיקול דעת מקצועי (אז לא מומלץ להמציא שאתכם רודף דרקון מתחת למיטה רק כדי להאריך את הטיפול).
- מי רשאי לטפל בי? אנשי המקצוע כוללים פסיכולוגים קליניים מוסמכים ומטפלי בריאות נפש ציבוריים מקצועיים (אל דאגה – זה בדרך כלל לא השכן שלכם מלמטה ש"היה לו חלום להיות מטפל"). הבטיחו לנו שהמטפלים באמת מקצוענים – אתם יכולים להיות רגועים (תרתי משמע).
- איך מתחילים את התהליך? אתם צריכים להצטייד בהפניה מרופא משפחה או מפסיכולוג, ואז לתאם תור עם מערך הטיפול הנפשי של קופת החולים. אין צורך להגיע עם פתק מאמא, למרות שבטח לא יזיק לקבל ממנו חיבוק לפני.
רגע, למה אני חייב להרגיש קצת אשם כשאני הולך לפסיכולוג על חשבון המדינה?
בואו נודה, עדיין יש סטיגמה חברתית קטנה (משהו כמו בגודל הר הכרמל בערך) שמטילה ספק בזכותם של אנשים לזכות בטיפול נפשי במימון ציבורי. "עם כל הכבוד לחרדה שלך, לאבא שלי יש פריצת דיסק!" אוקיי, זה מובן, אבל יש מי שהבין בדרך הקשה: לפעמים הנפש היא האיבר הכואב ביותר, ואנחנו בטוחים שאין צורך להזכיר לכם כמה הלחץ, הסטרס והשחיקה הם ממש לא סתם מילים יפות.
"אבל זה לא יעלה לנו יותר מדי כמיסים?" ושאלות שאתם בטח שואלים את עצמכם
- האם המימון הממשלתי בטיפול פסיכולוגי פוגע בשירותי הבריאות האחרים?
לרוב לא, דווקא ההיפך. מדובר בהשקעה שמוכיחה את עצמה כחשובה, מועילה, וחסכונית מאוד בטווח הרחוק. גם למדינה כדאי שתהיו שפויים, תתפלאו.
- אם הטיפול דרך קופות החולים מסובסד, האם הוא פחות טוב?
לא ממש. הטיפול במסגרת הציבורית בדרך כלל איכותי, אמין, ואפילו יכול להיות אפקטיבי יותר, בזכות הפיקוח המקצועי והרמה האחידה הנדרשת.
- יש רשימת המתנה פסיכית, נכון?
כמו בכל דבר טוב – יש ביקוש, אבל חשוב לדעת שהגופים הרלוונטיים עושים מאמץ לקצר את ההמתנה לטיפולים, אז אל תמהרו להתייאש.
- אני עדיין מתבייש לפנות לטיפול. מה עושים עם הבושה?
קודם כל, אתה נורמלי! בושה וחשש זה טבעי לגמרי. פשוט נסה להיזכר שאף אחד לא מתבייש לקחת אנטיביוטיקה כשיש לו דלקת, אז למה להרגיש רע כשהנפש צריכה עזרה?
אם כבר השתכנעתם, סימן שאתם נורמליים לגמרי
בשורה התחתונה – טיפול פסיכולוגי הוא ממש לא בגדר מותרות, אלא צורך חיוני של כולנו. זה אולי נשמע מצחיק, אבל כבר הוכח מחקרית ששפיות נפשית היא מה שמתדלק כל הצלחה, בריאות ואושר לטווח ארוך. אז אם הגעתם עד לכאן, כנראה שהבנתם שהנפש שלכם באמת שווה השקעה. אז קחו נשימה, התרווחו על הספה (ואם אין לכם אחת – לפחות דמיינו אותה) ובדקו את הסיכוי שלכם לקבל טיפול נפשי מקצועי במימון הסל הציבורי. אחרי הכול, למה שרק הגב יכאב לנו בכיס? הנפש מגיעה לה טיפול VIP לא פחות.