איך מתמודדים עם מחלת נפש בצורה נכונה ואפקטיבית
המדריך הלא שפוי להתמודדות שפויה עם מחלת נפש
בואו נודה באמת רגע לפני שאנחנו מתחילים: אין אחד מאיתנו שלא חשב פעם שהוא משתגע. אולי כי בדקנו 10 פעמים בשעה אם הדלת נעולה, אולי כשמצאנו את המפתחות במקפיא, או כשניהלנו שיחת רצינית עם העציץ במרפסת. תראו, תמיד אמרו לנו ששפיות זה דבר יחסי. אבל העניין האמיתי מתחיל כשאתה מבין שכבר לא הכל בראש שלך, ואתה צריך להתעסק עם מחלה נפשית באופן יום יומי. טוב, אין צורך להיכנס לפאניקה, אנחנו פה בדיוק בשביל זה. וכן, זה הולך להיות מעניין.
1. רגע, אני משוגע או סתם קצת מקורי?
לפני שאתה מתחיל להיסחף עם דמיון לסרט "קן הקוקיה", בוא נעצור רגע ונבין — מחלות נפש זה דבר הרבה יותר נפוץ ממה שחושבים, ולא, לרוב זה ממש לא דרמטי וכבד כמו שמתואר בטלוויזיה.
כמה אנשים באמת מתמודדים עם מחלות נפש?
- אחד מארבעה אנשים יחווה הפרעה נפשית בחייו. אז אם אתה יושב עכשיו במשרד עם עוד שלושה חברים, ואין לך מושג מי מהם מתמודד, אולי זה בכלל אתה.
- בישראל, מאות אלפי אנשים מתמודדים עם דיכאון, חרדות, OCD והפרעות נוספות. אז מה שאתה חווה כרגע כנראה לא כזה ייחודי, דברים כאלה קורים לטובים ביותר (וגם לך).
2. שלושה מיתוסים מגוחכים שהגיע הזמן להעיף לפח (אתה עוד מאמין לאחד מהם?)
בוא נעשה סדר רגע — בואו ננפץ כמה מהמיתוסים השכיחים ביותר:
- "מחלת נפש זה רק בראש שלך!" נו באמת? אם היה אפשר פשוט לחשוב אחרת ולהיות מאושרים, פסיכולוגים היו בלי עבודה ואנחנו היינו חיים בפרסומת למסטיק.
- "מי שסובל מבעיה נפשית מסוכן לסביבה!" סטיגמה ישנה וקצת מעייפת… בואו נהיה כנים–רוב האנשים עם מחלות נפש מסוכנים בערך כמו קקטוס ממוצע.
- "כדורים פסיכיאטריים יהפכו אותך לזומבי!" אלא אם גם זומבים שרים במקלחת או מסיימים סדרות נטפליקס בחמש שעות רצופות, כנראה שאתה תהיה ממש בסדר.
3. איך מתחילים בכלל להתמודד? הנה 5 טיפים שיעשו את החיים שלך סבירים פלוס פלוס
1. דבר, פשוט דבר (כן, גם הציץ שלך במטבח נחשב)
אל תישאר לבד. שיחות על הנושא בנוחות ובפתיחות יכולות להקל מאד. זה לא חייב להיות אירוע טראומטי של חשיפה מול כל המשפחה בארוחת שישי. מצא אדם אחד שאתה סומך עליו והתחל לדבר.
2. תשכח מהקסמים, תן הזדמנות לפסיכולוגיה "משעממת"
אני יודע, לשבת מדי שבוע מול זר מוחלט ולדבר על אמא ואבא אולי לא נשמע מרתק, אבל לפעמים הדבר הכי יעיל זה לחזור ליסודות המשעממים. אגב, לא כל הפסיכולוגים לובשים סוודר בצבע בז' ומשקפיים עבות.
3. תרופות זה לא מילה גסה
כן, כן, הגיע הזמן לפסיק לפחד מכדור מינוס קטן. אין בכך בושה, שלא לדבר על זה שחלק מהם אפילו מגיעים בטעמים! (לא באמת, אבל תחשוב שזה נכון אם זה עוזר לך להסכים).
4. התחבר ל"מוזרים" אחרים. אתה לא לבד בכדור הזה
מצא קבוצת תמיכה או קבוצות פייסבוק של אנשים שמתמודדים. שם, "מוזרויות" שלך יהפכו לנורמליות לחלוטין. ותכלס, כולנו צריכים מישהו שיבין למה אנחנו בוכים בסרטים של דיסני.
5. פינוקי נפש קטנים – כי מגיע לך
אל תשכח לפנק את עצמך: גלידה ענקית, בינג' לסדרה שאתה אוהב, יום חופש של אנשים "רגילים" – הדברים הקטנים האלה לפעמים יכולים לעשות המון.
4. שאלות קיומיות נפוצות (סגנון שאלות ותשובות לציניקנים מתחילים)
- שאלה: האם להיות חולה נפש יפגע לי בקריירה?
תשובה: תלוי באיזו קריירה בחרת – אם אתה פוליטיקאי, זה אפילו יכול לעזור לך. - שאלה: האם מחלה נפשית היא לכל החיים?
תשובה: לא בהכרח. יש טיפול, ויש אנשים שמחלימים או לומדים לחיות היטב עם המצב. - שאלה: האם לפחד מזה שאני משתגע עושה אותי פחות משוגע?
תשובה: כנראה שכן. אנשים לא מודעים לזה שהם משתגעים, חשש כזה הוא דווקא סימן טוב. - שאלה: האם שיחות עם חיית המחמד שלי נחשבות כהפרעה?
תשובה: רק אם הן עונות לך בחרוזים, אחרת זה נורמלי לחלוטין. - שאלה: האם OCD אומר שאני חייב לסדר את הגרביים לפי צבעים?
תשובה: לא, אבל זה הופך אותך למאורגן להפליא.
לסיכום (בלי דרמה מוגזמת, מבטיח)
להתמודד עם מחלת נפש יכול להיות מסובך, מעצבן וטעון רגשית, אבל ממש לא חייב להיות סוף העולם. קח נשימה עמוקה ותזכור — אתה לא לבד, שום דבר בך לא באמת שבור, ועם גישה נכונה (וקצת פחות מדי שיפוט עצמי) – אתה יכול לנהל חיים מעולים. ואם מדי פעם יוצא לך להתווכח בקול רם עם הסבון באמבטיה, לא נורא, יש בזה קסם משלו.