איך לעזור לבן אדם בדיכאון ולהציל חיים
איך לעזור לאדם בדיכאון בלי להכניס אותו לדיכאון עמוק יותר?
כולנו נתקלנו במקרה כזה. מישהו שאנחנו אוהבים עובר תקופה קשה, ואנחנו עומדים מהצד קצת חסרי אונים ותוהים: "מה, לעזאזל, אני יכול לעשות?". כשמדובר בדיכאון, זה אפילו מורכב יותר. להציע עזרה בלי להלחיץ, לתמוך בלי לחפור, ולהיות קצת מצחיק בלי להיות מעצבן. נשמע מסובך? האמת, זה באמת די מורכב. אבל למזלכם, אני פה בדיוק בשביל זה.
3 משפטים שאסור בשום פנים להגיד לאדם בדיכאון (ואולי כבר אמרתם…)
לפני שנגיע למה שכן כדאי שתעשו, הנה כמה משפטים קלאסיים שתמיד מגיעים מתוך כוונות טובות – אבל במבחן התוצאה הם אסון גמור:
- "יאללה, צא מזה! החיים יפים!" – תודה על הטיפ, באמת עזרת.
- "יש אנשים שיש להם בעיות הרבה יותר גדולות" – מדהים, הרגע גרמת לי גם להרגיש אשם.
- "למה אתה לא מחייך יותר?" – כי אני בדיוק עסוק בלהתחבא מתחת לשמיכה, תודה לך ששאלת.
אז מה כן אומרים?
האמת שזה פשוט (בערך). אנשים בדיכאון לא מחפשים פתרונות קסם או עצה למיליונרים. הם צריכים תחושה שהם לא לבד, שיש להם מישהו שמבין אותם – או לפחות מנסה להבין. נסו משפטים כמו:
- "אני כאן בשבילך, מתי שתרצה לדבר או סתם לשבת בשקט."
- "אין לי מושג בדיוק איך זה מרגיש לך, אבל אני ממש אשמח אם תספר לי."
- "בוא נקנה מלא פיצה ונשנא את העולם ביחד קצת." (כן, לפעמים ציניות עושה את העבודה).
5 דרכים לא צפויות שיעזרו לכם לעודד אדם בדיכאון – מספר 3 תפתיע אתכם!
1. יש כוח ב"שקט משותף"
תהיו שם, אפילו בלי לומר דבר. סתם לשבת יחד, לצפות בנטפליקס בפרקים ישנים של "חברים", ולהעביר את הזמן בלי שום התערבות פסיכולוגית מתוחכמת.
2. שלחו לו ממים דביליים לחלוטין בווטסאפ
נשמע מטופש? זה בדיוק כל הקסם. צחוק הוא התרופה הטובה ביותר, בתנאי שלא מגזימים איתו – אף אחד לא רוצה לעבור התקף נוסף כי בדיחה על חתולים חצתה קווים אדומים.
3. תעודדו אינטראקציה עם חתולים או כלבים (אפילו וירטואלית!)
מחקרים הוכיחו שאנשים שצופים בסרטוני כלבלבים מתוקים מרגישים טוב יותר גם אם הם לא מודים בזה (כי להודות זה מביך, ואנחנו עדיין ישראלים קשוחים, לא?).
4. נסו פעילות משותפת, קטנה וכיפית (בלי שום ציפיות כמובן)
טיול ערב קצר, סיבוב בקניון או אפילו להכין ארוחה משותפת בלי לשרוף את המטבח. עצם החוויה של עשייה קטנה תעזור להם לחוש קצת יותר חיים ממה שחשו אתמול.
5. תנו תחושה של נורמליות, לא רחמים
אל תתייחסו אליהם כאל "מסכנים". הם כבר מרגישים ככה לבד – אל תעזרו להם בזה. במקום זאת, תהיו פשוט עצמכם. דברו איתם רגיל, תהיו עוקצניים כמו תמיד, ואל תשתנו יותר מדי לכבוד המצב.
שאלות ותשובות זריזות (אל תדלגו, מבטיח שזה משתלם!)
- "האם דיכאון זה כמו להיות ממש עצוב?" לא בדיוק. דיכאון הוא קצת כמו להיות ממש עצוב + בלי חשק לעשות כלום + ממש עייף + עוד אלף דברים שלא ביקשתם.
- "מה גורר אנשים לדיכאון?" הכל אפשרי – גנטיקה, אירועים טראומטיים, שינויים הורמונליים, ופשוט החיים עצמם.
- "אפשר לגרום למישהו פשוט 'לצאת מזה'?" לא, ממש לא. אסור לנו לחשוב שזו החלטה פשוטה. זה תהליך מורכב שדורש טיפול מקצועי וסביבה תומכת.
- "הומור בכלל מותר?" כן ובגדול, רק בזהירות. הומור יכול להיות מדהים, אבל חשוב לזכור את הגבול בין לעודד ללהעליב.
- "מתי האדם חייב עזרה מקצועית?" אם אתם מרגישים שהמצב מחמיר, כל סימן אזהרה מדאיג הוא סיבה טובה לגשת לאיש מקצוע. עדיף להיות זהיר מאשר להצטער אחר כך.
הסוד האמיתי בעזרה (או: למה לא חייבים להיות מומחי דיכאון בשביל לעזור)
נקודה חשובה לסיום: אל תיקחו הכול על כתפיכם. אתם לא אמורים להעלים את הדיכאון מהחיים של אותו אדם. זה לא עובד ככה. מה שחשוב זה להיות אנשים אמיתיים שאכפת להם. להיות מסוגלים להקשיב בלי לשפוט, לחייך בלי לצפות לחיוך שיחזור באופן מיידי, ופשוט להיות שם.
בסופו של דבר, החיים קצת כמו פיצה (כן, שוב פיצה!) – אף אחד לא יכול לסיים את כל המשולשים לבד. לפעמים אנחנו רק צריכים מישהו שישב איתנו, יקטר קצת על הדיאטה ויאמר: "היום מותר הכול. מחר כבר נטפל בדבר הזה שנקרא חיים".
אז יאללה, תהיו החבר הזה, זה שעוזר בלי מאמץ, יודע לצחוק קצת גם כשקשה, ובינינו? יעזור להרבה יותר אנשים ממה שהוא אי פעם ידע בעצמו.