דיור למשתכן – כמה זה באמת עולה?
לאחרונה פורסם כי עלות מחיר למשתכן למשלם המיסים היא שבעה מיליארד שקל בשנה. כאשר הגירעון תופח אנו לא יכולים להתעלם ממספרים אלו ועלינו לשאול האם זה היה צעד כלכלי נבון של השר כחלון או שמא אנו צריכים לבחור בצעד אחר שיהיה יותר חכם ויותר טוב. העניין הוא שאולי זוג צעיר מקבל הנחה של מאה אלף שקל על קניית הדירה אך ההנחה הזאת חוזרת אליו בענק בדמות תשלומי מיסים גדולים יותר או שירותים גרועים יותר בתחום החינוך, הרווחה, הבריאות והביטחון ולכן נשאלת השאלה האם התכנית הזאת היא חכמה או לא. לא רק זאת אלא שאנו יכולים לראות כי דיור למשתכן לא באמת הורידה את מחירי הדירות ועל כן נראה כי זה יותר פלסטר אשר נועד לרפא פגיעה קשה מאשר דבר אשר באמת עוזר למשק הישראלי וזהו משהו שמקבלי ההחלטות צריכים לתת עליו את הדעת.
קראו גם על: אישור עקרוני למשכנתא במחיר למשתכן
איזה פתרון אחר אפשר לתת לזוגות צעירים?
אם כן כאשר אנו מדברים על פתרון לזוגות צעירים ובכלל לשוק הדיור אנו צריכים לשאול האם לא הגיע הזמן לטפל במשבר הדיור בצורה אחרת. כאן המקום לומר כי דרך הרבה יותר חכמה לטפל במשבר הדיור היא פשוט לשווק קרקעות לקבלנים במחירים הרבה יותר נמוכים וכך ליצור תחרות אמיתית בשוק וזאת בגלל שאט אט הקבלנים יתחילו להוריד מחירים עקב העובדה כי שוק הדיור הוא שוק חופשי וכל קבלן רוצה להרוויח כמה שיותר כסף והדרך לעשות זאת היא להוריד מחירים כאשר הדבר מתאפשר. לא רק זאת אלא שכך המדינה גם תוציא הרבה פחות כסף על שוק הדיור ותוכל לנתב את הכסף למקומות יותר חכמים.
מדוע המדינה לא בוחרת בפתרון זה?
אם כן עולה השאלה מדוע המדינה לא בוחרת באופציה הזאת? אם כן אתם צריכים להבין כי למדינה נוח לקבל מיסים עצומים ממכירת הדירות ועל כן היא מעדיפה שלא לבחור באופציה השפויה יותר של הורדת המחיר של הקרקעות. נראה כי רק הזמן יגיד אם יחול שינוי בתחום זה.
אולי יעניין אתכם לקרוא גם על: משכנתא של זוכי מחיר למשתכן