מהו חוק סיעוד?
בשנה האחרונה חל שינוי בחוק הסיעוד, חוק שמטרתו לאפשר לקשישים שזקוקים לעזרה בפעילות יום יומיות – לקבל קצבה כמו גם עזרה מקצועית של מטפל או מטפלת. חוק זה שתמיד היה קיים, נועד לאפשר עזרה ושמירה על איכות חיים של קשישים ותשושי נפש. מי שזכאי לסיוע שמתקבל בעיקר על ידי הביטוח הלאומי – הם קשישים שהגיעו לגיל מתקדם ותשושי נפש שסובלים מדמנציה, אלצהיימר, פרקינסון ושאר מחלות או מצבים שמקשים עליהם לבצע פעולות יומיומיות בסיסיות.
מטרתו של חוק סיעוד היא לאפשר לאנשים שהגיעו לגיל הפגישה לקבל עזרה וסיוע כספי כמו גם קצבה במקרים של מצב סיעודי, זאת כדי לאפשר איכות חיים ובטיחות בחיי היום יום. הקצבה נותרה לאפשר עזרה גם לבני המשפחה של הקשיש, או של התושב הסיעודי.
על מנת להיות זכאי לסיוע ולגמת סיעוד, יש לעמוד במספר תנאים, כגון:
גיל מתאים ותושבות – הקצבה ניתנת לתושבי ישראל שהגיעו לגיל הפרישה.
הכנסות – זכאות לגמלה תקבע בהתאם להכנסה של התושב. הסכום יושפע מהכנסות, פנסיה ושאר אלמנטים. .
מצב משפחתי – גם המצב המשפחתי ישפיע על גמלת הסיעוד בעוד שאם בן או בת הזוג מקבלים קצבה, תיתכן הורדה בסכום שיעניק הביטוח הלאומי.
הצורך בקבלת עזרה – התנאי הנוסף הוא בדיקות ואבחון של הביטוח הלאומי. המוסד לביטוח לאומי יבחן את יכולות המועמד לקבלת קצבה בביצוע פעולות יום יומיות.
מגורים – מי שזכאי לגמלה הם אנשים שגרים עדיין בביתם. מי ששוהה במוסד ממשלתי, יוכל לקבל גמלה רק אם הוא שוהה במחלקה לעצמאיים או לתשישות נפש.
איזה פעולות בוחן הביטוח הלאומי בקשות לקבלת הזכויות?
מי שיגיש בקשה לביטוח לאומי על מנת לאפשר קצבה וסיוע עבורו או עבור בן משפחה, יזדקק בשל מסוים לעבור מבחן שנועד לבחון תשושי נפש וקשישים. המבחן מטרתו לאבחן את היכולת לבצע פעולות יום יומיות בסיסיות כמו רחצה, אכילה, הליכה, הלבשות ועוד. במידה והנבחן אינו מצליח לקיים את אותן הפעולות ובמידה וחלה ירידה קוגניטיבית חדה בתפקוד: יקבל המבוטח את הקצבה והסיוע.
במידה וישנם קשיים בקבלת הסיוע המגיע לכם על פי החוק, יש לפנות אל עורך דין ביטוח מיומן שמומחה בייצוג מול המוסד לביטוח הלאומי. בכך תוכלו למצות את הזכויות שלכם בקלות.