מהם קשיים רגשיים אצל ילדים?
לעיתים, אנחנו כהורים מתקשים להבין את הילד שלנו. האנשים הקטנים שאנו מגדלים מכילים עולם שלם בתוכם ומנסים לפתור מצבים או להתמודד עם סיטואציות שונות בדרכים נרכשות ונלמדות שניתנו להם, בין כתלי בית הספר או הגן, בביתם, בבילוי עם החברים ובשאר מצבים. בין היתר הילדים שלנו נולדים כשלכל אחד מבנה אישיות אחר ואופי שונה, בעוד שיש את אלה שנולדים קצת יותר רגישים מאחרים (קראו עוד במרכז חברותא). רגישות יתר אצל ילדים כוללת בדרך כלל סף תסכול נמוך מתגובות או סיטואציות סביבתיות והיא מגיעה לידי ביטוי בקושי בוויסות רגשי, בהתפרצויות זעם או בתוקפנות, בדימוי עצמי נמוך ובטחון עצמי נמוך ובשאר התנהגויות שהופכות עם הזמן מתסכלות יותר ויותר גם עבור ההורים וגם עבור הילדים.
אז מה עושים כדי לטפל בקשיים רגשיים?
בתחילה חשוב לדעת כי ילד שנולד עם רגישות יותר יכול לשנות את הדרך שבה הוא חווה את העולם, בעיקר כשנקודת המבט היא שליליות ורצופה במתחים וחרדות. רגישות כזאת או חוסר יכולת לווסת רגשות – יכולה להיות נפלאה אם יודעים לשלוט בה, והיא יכולה לעורר יצירתיות חמלה רצון לצדק ושאר תכונות נפלאות – מה שיהפוך אותם למבוגרים נהדרים! עם זאת, לצד הרגישות הנפלאה, נמצאת גם נפש עדינה שחייבת לקבל טיפול רגשי שילמד כיצד להכיל בצורה פחות כואבת את העולם, כיצד להתמודד עם סיטואציות שונות תוך קבלת כלים יעילים להתמודדות עם מצבים וסיטואציות חברתיות מסוגים שונים.
מתי זה מתאים?
טיפול בקשיים רגשיים בקרב ילדים מתאים במגוון התנהגויות שנמשכות שאינן מקבלות פתרון או מזור, כמו קושי בוויסות רגשי, במקרים של חרדה חברתית, במקרים של רגישות יתר, קשיי קשב וריכוז, ביישנות או הימנעות, במקרים של בעיות בפתרון מריבות, בקושי לקבל גבולות וסמכויות ובשאר סיטואציות בהן הילד או הילדה מתקשים מאד ואף סובלים. באמצעות טיפול נכון יכולים הילדים לחוות חיים טובים יותר ולהבין כיצד מתמודדים עם סיטואציות כאלה ואחרות.