תזונה נכונה לספורטאים – מה חשוב לשים לב

מי שעוסק בספורט מקפיד בדרך כלל על תזונה מותאמת אישית ומאוזנת כדי לשפר את היכולות הספורטיביות שלו. הוא יודע מה לאכול ובאילו שעות תוך מתן תשומת לב לסוגי המזון שאוכלים לאורך כל היום ובמיוחד לאלו שאוכלים לפני ואחרי אימון כושר.
כל מי שעוסק בספורט חייב להתאים את דפוסי האכילה לסוג הספורט בו הוא מתאמן כיוון שקיים שוני מהותי בתזונה של מי שיוצא להליכה או לריצה מול מי שמרים משקולות ולכן חייבת להיות התאמה מקסימלית.
תפריט בסיסי עבור ספורטאים
הבסיס הנכון הוא לכלול בתפריט את כל אבות המזון: ויטמינים, פחמימות, חלבונים, סיבים תזונתיים, מינרלים ושומנים ולהקפיד על שתיה מרובה התואמת את כמות הנוזלים שמאבד כל ספורטאי במהלך המאמצים הספורטיביים שלו.
אחוז השומן בתפריט היומי יעמוד על כ – % 30 , כאשר כמות זו מחולקת לשני שליש צריכה ממקורות צמחיים ושליש מן החי.
חלוקת אבות המזון היא סביב 15 עד 30 אחוז שמקורם יהיה מחלבונים מהחי או חלקם מהחי וחלקם מהצומח כמו קטניות, זרעים או דגנים.
צריכת המזון מעבר לכך תתרכז בפחמימות מורכבות כמו קטניות או דגנים ומקצתם בפחמימות פשוטות כמו עוגיות או דברי מתיקה.
תוספי תזונה
ספורטאים רבים צורכים גם תוספי תזונה המכילים סוגים שונים של מינרלים או ויטמינים. המטרה היא להוסיף אותם למאזן הקלוריות היומי אם קיים בגוף חוסר בסוגים הללו של מינרלים או ויטמינים. חשוב מאד לבצע בקרה על כך מדי פעם ולא לצרוך מעבר לצורך האמיתי של הגוף.
שתיה מרובה
השתיה היא גורם מהותי במערך התזונה היומי. הספורטאים מבצעים סוגים שונים של ספורט ברמות שונות של מאמץ, לכן הם מאבדים נוזלים רבים במהלך האימונים. המטרה היא להחזיר לגוף לאחר האימון את כל כמות הנוזלים שנעלמה ולכן יש לשתות טרם האימון, במהלכו ובסיומו נוזלים רבים כדי לאזן את הגוף.
מתאמנים אשר מבצעים מאמצי סיבולת יוצאי דופן שאורכם הוא לפחות שעה, כדאי שיוסיפו לתזונתם גם משקאות ספורט דלי נתרן לצורך האיזון.
המאמר נכתב באדיבות אלעד שביט דיאטן קליני