ODT – – למי זה מתאים

הרבה פעמים אנחנו יכולים לקרוא על פעילויות אשר מיועדות לגיבוש של אנשים, בין אם מדובר על גיבוש קבוצות עובדים, מנהלים, גיבוש ילדים, גיבוש קבוצות וארגונים ועוד. בין היתר אנחנו יכולים לשמוע על פעילויות ODT, פעילויות שמכוונות לצורך גיבוש אנשים במצבים שונים.
פעילויות אלו מיועדות ליצור עבודה משותפת בין קבוצות של אנשים אשר נמצאים בסביבה שאיננה טבעית עבורם, כלומר, לא מדובר בסביבה רגילה כמו משרד או בית ספר, אלא בסביבה שהיא איננה מוכרת להם כל כך, שם הם אמורים לעבוד ביחד, לייצר שיתופי פעולה, במטרה ליצור דרכי עבודה משותפים, אותן הם ייקחו איתם להמשך הדרך.
בפעילויות ODT משתמשים לא פעם בתור תוכניות טיפוליות בקרב ילדים ובני נוער, לא פעם גם משתמשים כאשר יש מתחים שונים, כאלה שנובעים מהבדלי מגדר, דת או אלמנטים אחרים אשר מבדילים בין חברי הקבוצה. המטרה היא כאמור, דרך אותן פעילויות לאפשר לפרטים השונים להתגבש, להכיר אחד את השני יותר, ולייצר כלים שיאפשרו להם להמשיך לשתף פעולה גם כשהם יהיו בסביבתם הטבעית.
כל הפעילויות מתבססות על גישות שונות, גישות פסיכולוגיות שונות שבאות לבחון את תפקידו של הפרט בקבוצה וכיצד פרטים מתחברים לעבודה משותפת. כל פעילויות יש לה רעיון מסוים שעומד מאחוריה, כשהמטרה היא כמובן לייצר כלים רלוונטיים שחברי הקבוצה יוכלו להשתמש בהם.
כאן צריך להדגיש נקודה משמעותית, פעילויות ODT, יכולות להתאים לכולם, כל עוד יוצרים התאמה בין הפעילויות לבין המשתתפים. סביר להניח שאם מדובר בילדים, לא יהיה סביר להשתמש בפעילויות שאיננה מותאמת לגיל שלהם, זה עובד גם לצד השני, פעילויות שמותאמת לילדים, לא תתאים למבוגרים.
פעילות ODT יכולה להתאים לכל קבוצה של אנשים אשר יש מטרה לגבש ביניהם. לכן זה גם יכול להיות תא משפחתי, זה יכול להיות קבוצה של תלמידים לפני טיול ארוך (למשל מסע לפולין), צעירים שמשתתפים בסדנאות גיבוש לפני צבא, אנשים שעובדים ביחד, מנהלים ועובדים, ועוד שורה ארוכה של פרטים אשר משתפים פעולה עם פרטים אחרים וצריכים כלים כיצד לעבוד ביחד.