כריתת לולאה
צוואר הרחם הוא החלק התחתון של הרחם והוא מעבר גלילי צר המחבר את הרחם עם הנרתיק. לצוואר הרחם יש פתח הנקרא מערכת ההפעלה החיצונית. פתח זה מוביל אל הנרתיק, שנמצא מתחתיו ומכיל לולאה.
כריתת לולאה היא טכניקה המסירה לולאות בגנום. זה נעשה על ידי הוצאת חלקי הגנום שחוזרים על עצמם. זה נקרא גם קוניזציה. קוניזציה היא הליך כירורגי בו מסירים פיסת רקמה בצורת חרוט מצוואר הרחם.
למה עושים את זה?
הליך הקוניזציה משמש בדרך כלל לאבחון סרטן צוואר הרחם ולהסרת תאים טרום סרטניים בצוואר הרחם. צוואר הרחם הוא החלק התחתון של הרחם. זהו איבר צר וגליל אשר מבצבץ לתוך הנרתיק העליון. לצוואר הרחם שני חלקים: הגוף והצוואר. צוואר הרחם מתחבר לרחם ויוצר תעלה הנפתחת לתוכו. התעלה האנדוצרביקסית היא מעבר שדרכו נוזלים מבפנים הרחם יכולים לעבור אל מחוץ לו (דרכו).
כדי להבין כריתת לולאות, יש להבין תחילה מהן לולאות ומה תפקידן ב-DNA. לולאות הן מקטעים של DNA שהוכפלו ואז הוכנסו מחדש למקום אחר בגנום, ויצרו מבנה דמוי לולאה. ניתן למצוא לולאות בכל הגנום וכולם משרתים תפקידים שונים, אבל לכולם יש דבר אחד במשותף: הם עלולים לגרום לבעיות בוויסות גנים ותהליכים תאיים אחרים אם הם לא מוסדרים כראוי או מוסרים מהגנום. כריתת לולאות פותחה כדי לעשות בדיוק את זה – הסר את הלולאות הבעייתיות הללו מרצפי ה-DNA כך שתאים יוכלו לתפקד בצורה יעילה ככל האפשר.
כריתת לולאות היא תהליך של הסרת לולאות מגנום. תהליך זה לא תמיד הכרחי, וייתכן שמומלץ לכרות רק את הלולאות הנחשבות כלא חיוניות. התייעצו עם רופא מומחה במידה ויש לכן בעיות הקשורות לצוואר הרחם או לשאר איברי רביה.
לפרטים נוספים על התהליך >>>