עצמאי? בדוק אם המקדמות מס שלך מתאימות להכנסות

בשנים האחרונות ניתן לראות יותר ויותר אנשים המחליטים לצאת לדרך עצמאית, זאת לאחר מספר שנים בהם הם העבירו את רוב זמנם בעבודה כעובדים שכירים בחברה כזו או אחרת. תחומי העיסוק של עצמאיים הינו נרחב – החל מעצמאיים העובדים לבד באופן ישיר מול לקוחות, דרך עצמאיים המחזיקים עסק זעיר הכולל מספר מינימלי של עובדים ועד עצמאיים שבבעלותם חברה המונה כמה עשרות עובדים.
כמו כל עובד שכיר מן המניין, גם על עצמאיים מוטלת חובת תשלום מס כחוק. ההבדל בין עצמאי לשכיר בעניין תשלומי המס נובע בעיקר מהפרוצדורה הכרוכה בכך, בזמן שאצל העובד השכיר התשלום מתבצע באופן אוטומטי בכל חודש במעמד תשלום השכר החודשי, על העצמאי מוטלת האחריות לבצע את תשלומי המס באופן עצמאי ישירות למדינה דרך חברת מס הכנסה, ולכן מומלץ לו לפנות לייעוץ אצל חברה להחזרי מס.
רקע כללי על תשלומי מס
על כל אזרח ישראלי שעובד בעבודה כלשהי לפרנסתו מוטלת חובת תשלום מס עבור ההכנסות השוטפות שלו. את גובה תשלום המס המדינה מטילה על כל עובד בהתאם לגובה השכר החודשי שלו, שיעורי המס מוגדרים כמדרגות מס לפי גובה השכר – ככל שהשכר גבוה יותר, כך תשלום המס יהיה גבוה בהתאם.
ישנם מקרים בהם אנשים עובדים אינם מסוגלים לעמוד בניכויי המס הקבועים עבורם בחוק, ולכן קיימת אפשרות לקבל הקלות בתשלומי המס מהמדינה על פי מצב סוציואקונומי, מצב משפחתי ועוד. הקלות אלו מאפשרות לאותם חסרי אמצעים להמשיך לעבוד ולהתפרנס בכבוד, ללא צורך בתשלומי מס גבוהים במיוחד שיכולים לצמצם באופן משמעותי את גובה המשכורת החודשית.
זכאות להחזר מס
כאמור, תשלום המס מבוצע באופן חודשי דרך תלוש השכר של עובד שכיר, ועבור עובד עצמאי דרך תשלום שובר מס שעליו לבצע באופן עצמאי וישיר לקופת מס ההכנסה. החישוב עבור סכום המס שיש לשלם מתבצע באופן מוערך על פי גובה ההכנסות של כל עובד, שכיר או עצמאי.
משום כך יכול להיות מצב בו גובה תשלום המס בחודש אחד או יותר יהיה גבוה יותר מהנדרש ממספר סיבות משתנות, וכך אותו עובד יהיה בעל זכאות להחזרי מס מהמדינה כחוק.