מה ההבדל בין זום דיגיטאלי לזום אופטי?
מתעניינים בצילום באופן מעט יותר מקצועי מהאפשרויות שמציע הטלפון הסלולרי? בודאי כבר הבנתם שמדובר בעולם שלם של מושגים וטכניקות שיש ללמוד, כולל החוקים הפיזיקליים המאפשרים בכלל את קיומה של התמונה. בתוך כל אלה, יש שני מושגים בסיסיים שחשוב מאד להבין, ולמען האמת הם פשוטים הרבה יותר משחושבים. שני המושגים הללו הם זום דיגיטאלי וזום אופטי, המאפשרים, כל אחד בדרכו שלו, את הקרבה והריחוק של עמדת הצלם ממושא הצילום. אז מה בדיוק ההבדל בין השניים? במאמר זה נסביר בקצרה ובפשטות איך כל אחד מהם עובד.
זום אופטי
נתחיל מהאפשרות הפשוטה והאינטואיטיבית יותר: בדיוק כמו במציאות, בה כדי להתקרב ולהתרחק ממושא הצילום (או מכל דבר אחר) עלינו להתקרב או להתרחק ממנו בעצמנו, כך עובד גם הזום האופטי: על ידי הרחבתה או צמצומה של העדשה, באופן פיזי. בעזרת טכניקות ייעודיות המצויות בתוך עדשות זום מקצועיות (שלא כאן המקום להסביר כיצד הן פועלות), אין צורך כמובן להתקרב מאד למושא הצילום כמו בחיים האמיתיים, אלא מספיק ללחוץ על כפתור הזום האופטי עד כמה שמאפשר טווח המיקוד שלו. במילים אחרות, הזום מתאפשר במקרה זה באופן פיזי לחלוטין, ובאמצעות טכניקות צילום ייחודיות המשפרות את הזום מבלי להתקרב מאד למה שרוצים לצלם.
זום דיגיטאלי
עד לפני כמה שנים בודדות, כשהיו אומרים זום דיגיטאלי היו מדברים עליו בזלזול, ובצדק – כיוון שזום דיגיטאלי משמעו פוקוס על אחד החלקים בתמונה (או במה שעומדים לצלם), בדיוק כפי שהיינו עושים לו היינו צופים בתמונה בטלפון ולוחצים פעמיים על אחד האזורים בה כדי לראות אותו מקרוב. והתוצאה? רזולוציה גרועה כמובן, כיוון שלמעשה מדובר בזום "מזויף". אלא שהיום בזכות פיתוחים טכנולוגיים שלא היו קיימים בעבר, האפשרות של זום דיגיטאלי מאפשרת למעשה מיקוד אמיתי, בעזרת השלמת פיקסלים באופן אוטומטי וחכם.
משמעות הדבר היא שאמנם הזום אינו "אמיתי" לחלוטין כיוון שמדובר בהשלמה דיגיטלית ולא בתמונה המקורית כפי שעושה הזום האופטי, אולם עדיין מדובר בתוצאות מרשימות ביותר – וכששתי האפשרויות מתקיימות יחד, זום אופטי וזום דיגיטאלי, מדובר באיכות צילום מרהיבה, שקשה עד בלתי אפשרי להתחרות בה.
המאמר באדיבות קאמרה סיטי – חנות צילום מקצועית