כמה תחסוך לכם גמילה מעישון?

עישון עולה לכם ביוקר. במישור הבריאותי, במישור החברתי ובמישור הכלכלי. עליית מחירי הסיגריות האחרונה גרמה למעשנים רבים לעבור לגלגול טבק באופן עצמאי במקום לקנות חפיסות סיגריות מוכנות, במטרה לחסוך כסף. כמה עולה לכם לעשן? וכמה כסף ונזקים בריאותיים תחסוך לכם גמילה מעישון?
מה המחיר הבריאותי שמשלמים מעשנים?
את המחיר הבריאותי שמשלמים מעשנים קשה לאמוד במספרים. העישון פוגע במערכות רבות בגוף ואף גורם לנזק בלתי הפיך. המודעות לנזקי העישון צמחה עם השנים, וכיום קשה מאוד לפגוש אדם שאינו מודע לפחות לחלק מהסיכונים הבריאותיים הכרוחים בעישון. יחד עם זאת, עדיין ישנם מעשנים רבים, שעל אף שהם מודעים לנק, ואולי אפילו מעוניינים מאוד להפסיק לעשן – ממשיכים בהרגל המגונה.
מדוע? מכיוון שההתמכרות לעישון היא התמכרות קשה מאוד. למעשה, ההתמכרות לעישון היא בין ההתמכרויות הקשות ביותר הידועות לאדם. כמה חזקה? משווים אותה להתמכרות לסמים קשים, כמו הרואין. לכן, קשה מאוד להפסיק לעשן לבד. זה אפשרי, אבל קשה. רק 3-5% מהמעשנים יצליחו להפסיק לעשן לבד לצמיתות. סיכויי ההצלחה של גמילה מעישון גדלים כאשר הגמילה נעשית במסגרת טיפול חיצוני הכולל עזרה מקצועית.
נזקי העישון, כפי שציינו, רבים ונוגעים למערכות רבות בגוף האדם. ניתן לקרוא על כל נזק בהרחבה (קיים חומר רב ברשת), אך הנה על קצה המזלג כמה מנזקי העישון הבולטים יותר:
הנזקים הבריאותיים הנגרמים כתוצאה מעישון כוללים בין היתר:
- עישון גורם למחלות לב וכלי דם
- עישון גורם לסרטן, בעיקר סרטן הריאות, הגרון והלוע
- עישון גורם להזדקנות מואצת של הגוף
- עישון פוגם בכושר הראייה
- עישון פוגע בפוריות
- עישון גורם למחלות בדרכי הנשימה, ביניהן מחלות ריאה כרוניות שאינן ניתנות לריפוי (כמו COPD)
- עישון מקצר את תוחלת החיים בכ-10 שנים
- עישון פוגע באיכות העור (קמטים וקמטוטים, עור דהוי ועמום)
- עישון פוגע בבריאות השיניים והחניכיים
מה המחיר החברתי שמשלמים מעשנים?
עישון עשוי לפגוע בכם גם מבחינה חברתית. אם בעבר הלא רחוק נחשב העישון לקונצנזוס, והיה פופולרי ומקובל כמעט בכל מקום ציבורי (מטוסים, אוטובוסים, משרדים, מסעדות, חנויות, חדרי המתנה ובכל קרן רחוב), כיום המצב שונה מאוד. עם הצמיחה במודעות נזקי עישון והיתרונות הרבים שמגיעים עם גמילה מעישון אשר התקיימה בד בבד עם הצמיחה במודעות הכללית לחשיבות קיום אורח חיים בריא ומאוזן, התרחשה מהפכה של ממש בתפיסה החברתית-צתיבורית את העישון, שהובילה, בסופו של דבר, לרגולציה בנושא.
כיום העישון אסור בשטחים ציבוריים רבים. ממש עכשיו עודכן בישראל חוק האוסר על עישון בשטחי בתי ספר וסביבתם, אשר תקף לגבי תלמידים ומורים כאחת. מעשנים בימנו כבר לא חופשיים לעשן בכל מקום בו הם חפצים. היחס של הציבור הלא מעשן למעשנים השתנה באופן ניכר, בייחוד לאור העובדה שעישון פסיבי כפוי גורם גם הוא ללא מעט נזקים. עישון הוא גורם תמותה בלתי טבעית מוביל בעולם ובארץ; מדי שנה מתים למעלה מ-3 מיליון אנשים ברחבי העולם כתוצאה מעישון ומסיבוכים בריאותיים הקשורים בו. בישראל מתים כ-8,000 אנשים בשנה מאותן הסיבות, כ-700 מתוכם הם אנשים שאינם מעשנים בעצמם, אך נחשפו לעישון פסיבי.
כמה כסף עולה לכם לעשן?
עישון הוא לא עניין זול גם מבחינה כלכלית. מחירי הסיגריות טיפסו באופן ניכר בעשורים האחרונים. ממחיר ממוצע של 11 שקלים לחפיסה, זינק המחיר הממוצע לכ-30 שקלים.
- בשנת 2014 הוציאו משקי הבית בישראל מעל ל-8.2 מיליארד ש"ח על רכישת מוצרי טבק ועישון.
- עלות נזקי העישון בשנה מוערכת בכמעט 13 מיליארד ש"ח בשנה.
- בהנחה שאתם מעשנים חפיסת סיגריות ליום, שעולה לכם 32 שקלים, יוצא שאתם משלמים בחודש 896 ש"ח על סיגריות. בשנה, הסכום עומד על 10,752 ש"ח. בהנחה שהמחיר נשאר אותו מחיר, ההוצאה הכספית של עשר שנות עישון תעלה כ- 107,520 ש"ח.