כל העובדות על עדשים שחורות
אוהבים קטניות? כן! כן! אחד מחומרי הגלם האדירים ביותר לחובבי הקטניות הוא עדשים שחורות, ובכלל עדשים, אבל במיוחד שחורות. מה כל כך מיוחד בהן? אתם בטח תוהים וסקרנים. הנה כמה דברים שבטוח לא ידעתם אבל בעוד רגע תדעו על העדשים הללו:
- העדשים השחורות זכו בכינויים מחמיאים ביותר: "העדים הטובות בעולם" וגם "עדשי אוויאר בלושה".
- הן נקראות עדשים שחורות, אבל הן לא בדיוק שחורות… קודם כל, הן יחסית קטנות ביחס לשאר סוגי העדשים, יש להן צורה סגלגלה, וגווני צבע מיוחדים של אפור וירוק בזמן הבישול שלהן.
- הצבע המיוחד הוא שהעניק להן את הכינוי מן הסעיף הראשון: "עדשות קוויאר בלוגה", אבל לא רק הצבע כי גם הטעם והמרקם המיוחד שמשתמר לאורך כל זמן הבישול וחלילה אינו מתפרק. הודות לכל אלו, הן זכו במעמד של כבוד מבין כל העדשים.
- מדענים מלומדים גילו שהגורם האחראי לצבעים השונים של העדשים הוא פיגמנט שנקרא אנטוציאנין שניתן למצוא בשלל פירות, ירקות והרבה פרחים בטבע.
- המקור של העדשים השחורות הוא באירופה, באזור שנקרא Auvergne בצרפת. הצרפתים קוראים להן do Puy. גם בצרפת הן קיבלו מעמד של כבוד מלא פחות מאשר הממשלה הצרפתית!
- גם ההודים מאוד אוהבים עדשים שחורות ומכנים אותן "אוראד-דאל".
- בדומה להרבה קטניות העדשים השחורות טומנות בעצמן שלל דברים בריאים: סיבים, מינרלים, ויטמינים וחלבון צמחי.
- עדשים שחורות ניתנות לשילוב במגוון תבשילים: תבשילים הודיים, מרקי חורף ונזידים. ניתן אפילו לטחון אותן לקמח ולהכין מהן שלל מאפים מעניינים.
- אחד השוסים הגדולים שלא צריך להשרות עדשים שחורות לפני הבישול. הן מוכנות ומזומנות לאכילה תוך חצי שעה בלבד של בישול על אש בינונית.
- עדשים שחורות הן תוספת קלאסית לסלטים למיניהם כי הן לא מתפרקות בבישול ונשארות בשלמותן. צורתן הנאה משפיעה על אופן ההגשה של הסלט. מצד שני, הן גם תוספת מעולה למרקים בחורף.
ועכשיו צ'ופר: מתכון לסלט עדשים שחורות טעים ומשביע במיוחד שיכול לבוא לכם טוב כתוספת לארוחה או כארוחה בפני עצמה.
סלט עדשים שחורות
קודם כל, מה צריך?
כוס עדשים שחורות אחת (רצוי של סוגת)
מספר עלי ריחן, קצוצים דק דק
מספר עלי כוסברה, קצוצים דק דק
מספר עלי נענע, קצוצים דק דק
4 כפות מיץ לימון
מלח ופלפל שחור
1 כף שמן זית
ועכשיו, איך מכינים?
מניחים את העדשים בתוך סיר עם מים רותחים וקצת מלח. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה במשך כעשרים דקות או עד התרככות של העדשים. מסננים ומצננים.
מערבבים את העדשים עם כל סוגי העלים. מוסיפים שמן הזית, מיץ לימון, מלח ופלפל לפי הטעם.
לטובת ההגשה כדאי להגיש עם שמנת חמוצה או עם טחינה מתובלת.
בתיאבון!