מניעת התמכרות לאלכוהול
הדרך להיגמל מהתמכרות לאלכוהול עוברת בהפסקה מוחלטת של השתייה. כמו כן, ניתן למנוע החמרה בהתמכרות באמצעות כניסה למסגרת טיפולית והתייעצות עם אנשי מקצוע. במקרים כאלה יש ליווי רפואי צמוד שמטרתו לסייע לאדם המכור להתנתק מאורח החיים אליו היה רגיל. עם זאת, יש להביא בחשבון שכל גמילה כוללת ויתור על התחושה שאותה גורם האלכוהול. ויתור כזה עלול לגרום עוגמת נפש לזמן מסוים והוא מחייב במקרים חמורים אפילו טיפול פסיכו סוציאלי.
כמו כן, ניתן לזהות את הצורך בתהליך גמילה על פי מספר תסמינים של התמכרות לאלכוהול:
א. סבילות לחומר – אלכוהוליסט מפתח סבילות לחומר ועם הזמן הוא מוצא את עצמו במרדף לשתות יותר על מנת לחוש באותן השפעות. הסבילות לחומר מביאה בהכרח לעלייה בכמויות האלכוהול בגוף, מה שגורר נזקים פיזיים בלתי הפיכים.
ב. פגיעה בתפקוד – התמכרות לאלכוהול מתאפיינת במקרים רבים בפגיעה מסוימת בתפקוד. הפגיעה עלולה להיות בתפקוד חברתי, כלכלי, משפחתי ועוד. הפגיעה בתפקוד מביאה בתור לפגיעה באיכות החיים, אך היא גם גורמת לריחוק מהסביבה הקרובה והרחוקה.
ג. כפייתיות – שימוש כפייתי מתבטא בהמשך צריכת אלכוהול על אף שהמכור יודע שהשתייה עלולה להזיק לו. זה למעשה ההבדל העיקרי בין אנשים ששותים אלכוהול לצורך פנאי והנאה, לבין אנשים שמכורים אליו וזקוקים לעזרה כדי להיגמל.
מה גורם להתמכרות?
עוד דרך למנוע התמכרות לאלכוהול וחומרים מסוימים היא להבין מה גורם לה. ראשית, התמכרות קשורה להפעלה של מערכת החיזוק במוח. בשנים האחרונות ישנם מאמצים כבירים לסייע לאנשים מכורים ולשפר את איכות החיים שלהם בטווח הקצר והארוך. מאמצים אלו נשענים על חידושים טכנולוגיים שמאפשר לעקוב מקרוב אחר פעילות המוח ולזהות את האזורים שמעלים את הסיכון להתמכרות.
שנית, להתמכרות יש גורם גנטי. במשפחות בהן הנטייה להתמכרות גדולה יותר, הסיכוי של אנשים מסוימים לפתח התמכרות נוספת עולה. גם אנשים בעלי נטייה לדיכאון ואנשים שמתקשים לשלוט במצבי הרוח שלהם יכולים למצוא את עצמם בתהליך שמוביל להתמכרות. במקרים אלו הטיפול המומלץ כולל ליווי רפואי ומתן סיוע וייעוץ לאדם שנמצא בגמילה.
למידע נוסף על התמכרות לאלכוהול כנסו לאתר רטורנו:
http://retorno.org.il/%D7%92%D7%9E%D7%99%D7%9C%D7%94-%D7%9E%D7%94%D7%AA%D7%9E%D7%9B%D7%A8%D7%95%D7%99%D7%95%D7%AA/%D7%94%D7%AA%D7%9E%D7%9B%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%9C%D7%90%D7%9C%D7%9B%D7%95%D7%94%D7%95%D7%9C/