מה ההבדל בין הגהה לעריכה לשונית?
לקראת הוצאה של טקסט כלשהו לאוויר העולם התוכן אמור לעבור תהליכים מסוימים אשר יתאימו אותו לכללים. יש מספר שלבים שחייבים לבצע אותם, וזאת כדי לוודא כי הטקסט ראוי לקריאה וניתן ללחוץ על פרינט.
הגהה לעומת עריכה לשונית
יש להבדיל בין שני שלבים שמבצעים אותם. ויש מי שמתבלבל בין שני השלבים הללו.
הגהה – הגהה לשונית זו עבודה שמבצע אותה מגיה. המגיה צריך לקרוא בעיון את כל הטקסט כדי לאתר בו טעויות. מדובר על טעויות הקלדה, שגיאות כתיב ובעיות פיסוק. מגיה צריך להיות בעל עין חדה, כדי שהוא יבחין בכל הטעויות הקטנות והגדולות. כמו כן עליו להיות בעל ידע דקדוקי והבנה תחבירית כדי לזהות טעויות ולבצע את התיקון כנדרש.
עריכה לשונית – עריכה לשונית זו משימה בה מתאימים את הטקסט לכללים הדקדוקיים והתחביריים. כאשר אדם כותב עבודה, מאמר, ספר או סיפור הוא עשוי לשלב טעויות רבות בכתיבה שלו. העריכה הלשונית בוחנת את הטקסט ביסודיות ומתקנת אותו כנדרש. תיקון שגיאות כתיב, ניסוח מחדש של משפטים מסורבלים או לא תקינים מבחינה תחבירית וכן הלאה. עריכה לשונית זה תחום מקצועי שהעובדים בו עוברים הסמכה ממוקדת שמכינה אותם לביצוע עריכה לשונית.
מה אנחנו צריכים?
למעשה חשוב כי בדקו מה אתם צריכים. לא כל טקסט אמור באמת לעבור את שני השלבים הללו. תלוי מהי מטרת הכתיבה ובאיזו במה יפורסם התוכן. ככל שהוא מיועד למטרה חשובה יותר, כך חשוב לנו יותר לדייק אותו ולהתאים אותו לכללים. לכן אם אתם כותבים עבודה אקדמית או עורכים ביוגרפיה לדמות מהמשפחה וכדומה, כדאי יהיה לבדוק את הטקסט הכתוב, ולפי רמת הכתיבה וכמות הטעויות יהיה צורך להחליט מה אתם צריכים כעת. האם אתם חייבים לבצע עריכה לשונית, או שמא מספיק לבצע הגהה לעבודות אקדמיות בלבד.
העלויות והזמן
תהליכים אלו גובים שני משאבים מרכזיים. הראשון הוא כסף. התשלום עבור ביצוע העבודה הזו אינו זול, שכן העבודה מצריכה ידע מקצועי ויכולות אישיות מתקדמות. כמו כן יהיה עליכם לתת לתהליך את הזמן הנדרש לו.