מה זה תקן יורו לרכב ואיך הוא משפיע עליך

אז מה הקטע עם התקן יורו הזה שכולם מדברים עליו?

כמה פעמים יצא לכם לשמוע את החבר החפרן ההוא שמדבר על הרכב החדש שקנה, זורק לאוויר "תקן יורו 6" כאילו עכשיו הפך למהנדס רכב מדופלם? או שאולי אתם נתקלים בביטוי הזה בפרסומות למכוניות ולא מבינים למה לעזאזל מתכוונים? אל חשש, חברים – באנו לעשות לכם קצת סדר בבלאגן.

היורו שאתם לא מכירים: מי אמר שבאיחוד האירופאי לא יודעים להשתולל?

התקן אירופאי (Euro Standard), שעל שמו מתגאים כל יצרני המכוניות, הוא לא סתם אוסף אותיות ומספרים שמהנדסי הרכב ממציאים כדי להרשים את הבוס. זהו בעצם סטנדרט אירופאי ברור ומדויק של איכות האוויר שיוצאת מצינור הפליטה שלכם, שנקבע לראשונה אי שם בשנות ה-90 ונועד להגן עלינו ועל האוויר שאנחנו נושמים. כן, אירופה, אותה יבשת שכיכבה פעם עם אבירים ואגדות – היום רוחצת לנו במנועים ובפליטות פחמן דו-חמצני.

ההבדל הגדול: למה לבחור ביורו 6 ולא להסתפק ביורו 3?

דוגרי, השמות האלה מזכירים לכם גרסאות של משחקי מחשב? אתם לא טועים: יש גרסאות משופרות ואפילו מתקדמות לקודמותיהן. רק שבמקום גרפיקה חדשה וגיבורים לוחמניים, כאן ההתפתחות נמדדת בפחות עשן, פחות חלקיקים רעילים ויותר טוב לעולם סביבנו. עכשיו, בואו נשים שנייה את ההומור בצד (אבל בשנייה הבאה נחזור אליו, אל דאגה): ההבדל בין יורו 3 המיושן לבין יורו 6 העדכני הוא גדול מאוד, כמו הפער בין להתקשר בטלפון ציבורי למכשיר סמארטפון, פשוט כי:

  • פליטות מזהמים מופחתות בהרבה – עד פי 10 פחות חלקיקים מזיקים, לא פחות ולא יותר.
  • יעילות ודלק – לרכבים החדשים יותר בדרך כלל צריכת דלק טובה, כך שאתם יכולים לחסוך גם בכיס, לא רק באוויר.
  • מיסוי מופחת, לפעמים – מדינות באירופה (כן כן, אלה עם טירות ואבירי ימי הביניים) מעודדות רכבים עם תקנים גבוהים בשיעורי מס מיוחדים, ואולי בעתיד הקרוב גם אצלנו.

יורו 7 בדרך: האם המנוע שלכם ייכנס לפאניקה?

אם חשבתם שההתקדמות תפסיק בירוק-יורו 6, טעיתם. כבר בשנים הקרובות אירופה מתכננת לצלול עוד יותר עמוק עם תקן יורו 7 – גרסה כל כך מתקדמת ששמועות אומרות שעוד רגע כבר נוכל להריח פרחים מתוך האגזוז. טוב נו, לא באמת, אבל כמעט. התקן הבא הולך להיות קשוח אפילו יותר ולהוריד עוד את רמת המזהמים – אבל החדשות הטובות הן שיהיה לנו אוויר צלול יותר לנשימה. תודו שזה שווה אפילו עוד טיפונת מאמץ.

קצר וקולע – חמש שאלות מפתיעות (ותשובות עוד יותר מפתיעות)

1. האם מכוניות עם תקן יורו גבוה יותר יקרות יותר?

באופן כללי כן, אבל לא תמיד. על הנייר הן יקרות במקצת, אך בפועל החיסכון בדלק ובתחזוקה יכול להפוך אותן לזולות יותר לטווח הארוך.

2. אפשר לשדרג רכב ישן לתקן חדש?

הלוואי שזה היה כל כך קל. לשדרג מנוע ישן לטכנולוגיה חדשה זה בערך כמו לנסות להתקין חלונות 11 על המחשב של סבא – בלתי אפשרי כמעט, אבל לגמרי כדאי לקנות רכב יותר מודרני.

3. ניתן לנסוע עם רכב יורו 1 או 2 כיום?

תיאורטית כן, אבל ככל שעובר הזמן, הרגולציה מקשה על רכבים כאלה. בקיצור, זה כמו לנסות להיכנס עם בגד ים למסיבת חתונה – אפשר לנסות, אבל הסיכויים להתקבל בכבוד די נמוכים.

4. מה הקטע עם "אזורי פליטה נמוכה" באירופה?

ערים רבות באירופה אוסרות כניסה לרכבים מזהמים ומאפשרות כניסה רק לתקנים גבוהים. לא תאמינו, אבל פאריז, רומא ואמסטרדם לא נותנות להיכנס עם רכב מיושן העושה יותר מדי רעש ועשן. כן, הן הפכו לבררניות כמונו בדייט ראשון.

5. איך אדע איזה תקן יש לרכב שלי?

תוכלו לבדוק זאת באמצעות רישיון הרכב שלכם או באינטרנט עם מספר הרישוי. אם אתם מתכוונים לרכוש רכב חדש – ממש חובה לשאול לפני הקנייה!

רגע לפני שאתם קונים את הרכב הבא שלכם – הנה מה שאתם צריכים לזכור

תקן היורו אינו סתם חבורת אותיות ומספרים שנועדו לשגע אתכם. מדובר בהצהרת כוונות משמעותית לגבי איכות הסביבה וההשפעה שיש לרכב שלנו על העולם. כן, זה נשמע קצת "ירוק ומחבק עצים", אבל בואו נהיה רציניים רגע: העולם שלנו כבר קצת עייף מפליטות פחמן רעילות ומזמזום המנועים המזהמים, ואנחנו בהחלט רוצים שהנכדים שלנו יוכלו לראות את השקיעה בלי ערפל עשן.

אז בפעם הבאה שהשכן מדבר על ה"יורו" של הרכב החדש שלו, תוכלו לענות לו בביטחון, ואפשר אפילו לזרוק לו שהרכב הבא שלכם יהיה יורו 7. תהיו בטוחים שהתגובה שלו תהיה שווה את זה.

אוכל לאירועים דברים לבית טכנולוגיה יחסים כללי לימודים והשכלה פנאי וצרכנות רכבים ותחבורה
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
מהו סמינריון כמותי?
התחלתם ללמוד תואר ראשון או תואר שני? כדאי שתתכוננו להתבקש ולהכין סמינריון כמותי. לא צריך לדעת הרבה...
קרא עוד »
מאי 12, 2022
תובנות על פוד טראק וקייטרינג לאירועים
יציאה למסע של תפעול משאיות אוכל או קייטרינג לאירועים דורשת הבנה מקיפה של המורכבויות הכרוכות בכך....
קרא עוד »
אפר 01, 2024
פלאשבקים וסיוטים בפוסט טראומה איך יוצאים מזה
פלאשבקים וסיוטים בפוסט טראומה: המסיבה שאף אחד לא רוצה להיות מוזמן אליה (אבל חייבים לדבר עליה) תארו...
קרא עוד »
יונ 15, 2025