מה זה בקרת שיוט ואיך היא עובדת ברכב שלך

מה הקטע של בקרת שיוט ומי נתן לה את השם הזה בכלל?

נתחיל עם וידוי קצר: כולנו אוהבים לנהוג (טוב נו, אולי חוץ מהפקקים של יום ראשון בבוקר). אתם נוסעים בכביש המהיר, המוזיקה מתנגנת ברקע, והשמש בדיוק בזווית הנכונה – מדהים, לא? ובדרך כלל, הכל הולך מושלם… עד שאחרי שעתיים פתאום אתם שמים לב שכף הרגל שלכם כואבת מלחיצה על דוושת הגז. דווקא בשביל הרגעים האלה נולדה ההמצאה הגאונית הזאת שנקראת "בקרת שיוט". אבל רגע, איך בכלל זה עובד והאם זה באמת קסום כמו שזה נשמע?

1. פעם אחת ולתמיד: מה לעזאזל זו "בקרת שיוט"?

בקיצור פשוט: בקרת שיוט היא מערכת אלקטרונית המסייעת לשמור על מהירות קבועה בלי שתצטרכו ללחוץ על דוושת הגז. כן כן, הבנתם נכון – זה כאילו הרכב קלט שאתם עצלנים, ונתן לכם שירות VIP שישמור עבורכם את המהירות. כל מה שתצטרכו לעשות זה ללחוץ על כפתור מיוחד אחד (או שניים, למתקדמים שביניכם). הרכב ייקח את השליטה על הגז ואתם תוכלו לנוח, לשיר צעקות מוגזמות לשיר של אייל גולן או פשוט לחשוב מחשבות פילוסופיות עמוקות… לדוגמה, למה אבטיח בלי גרעינים חסר טעם? אבל את זה נשאיר לפעם אחרת.

2. בקרת שיוט רגילה מול אדפטיבית: הקרב על המהירות היציבה?

טוויסט בעלילה: יש לנו שני סוגים עיקריים של בקרת שיוט, ואם עוד לא ידעתם את זה – זה הזמן ללמוד:

  • בקרת שיוט רגילה – המערכת שומרת על מהירות קבועה שהגדרתם. נשאר רק להיזהר לא להתקרב יותר מדי לרכב שלפניכם, אחרת תמצאו את עצמכם מפעילים אינסטינקטים של טייס, ונלחצים שאתם עוד רגע מתנגשים ברכב שלפניכם.
  • בקרת שיוט אדפטיבית – החידוש המשמעותי באמת: לא רק שהאוטו מחזיק את הגז, אבל גם יודע בדיוק כמה מהר נוסעים מקדימה ואם צריך האטה או האצה אוטומטית כדי להימנע מלהפוך לפרק הבא במבזק חדשות התנועה. זהו הקסם האמיתי, בין הטכנולוגיות שבאמת אין לנו מושג איך הסתדרנו בלעדיהם לפני שנים.

3. האם בקרת שיוט מצליחה באמת לחסוך בדלק?

האמת? זו שאלה מצוינת. והתשובה (למרות שאנחנו אוהבים לשמור דברים מורכבים) די פשוטה:

  • כשאתם שומרים על מהירות קבועה, אתם חוסכים דלק. זה כי לרכב יש נטייה לבזבז יותר דלק בהאצה והאטה תכופה. תשאלו כל אדם שמתדלק כל שבוע – הוא יאשר.
  • אבל, כמובן – הכול תלוי בסגנון הנהיגה. אם הנהג שאתם בדרך כלל הוא מהסוג שלא מצליח להחליט מהי המהירות המועדפת ואוהב להתחרות ברכבים סביבו (וכי מי לא?), במילים אחרות: בקרת שיוט תהיה החברה הכי טובה שלכם בכל הקשור לחיסכון אנרגטי.

4. האם יש גם חסרונות? או שאתם סתם פסימיים?

לא, אנחנו לא סתם פסימיים – רק ריאליסטיים. נכון, בקרת שיוט יכולה להישמע כמו הדבר הכי טוב שקרה לכם מאז פיצות משפחתיות ב-1+1, אך היא מגיעה עם כמה אתגרים שכדאי להכיר:

  • פחות שליטה במצבי חירום: שימוש בבקרת שיוט, בעיקר הרגילה, עשוי להאט את תגובתכם בכל אירוע פתאומי, כמו רכב שעוצר פתאום או אנשים שמחליטים שחציית כביש סתם כך באמצע כביש מהיר היא רעיון הגיוני.
  • נהיגה מנומנמת: ככל שהנהיגה יותר פשוטה, כך הגוף שלכם עשוי להיכנס למצב של "טייס אוטומטי". באופן אירוני, שימוש מוגזם בבקרת שיוט עלול לגרום לנהג להיות פחות עירני לאורך זמן.
  • תנאי כביש ומזג אוויר: כשיורד גשם סטייל גשם לונדוני טיפוסי או כשקרח מופיע בצורה ספונטנית, עדיף לוותר על בקרת שיוט ולהחזיר את השליטה להתנהגות המדויקת של הנהג האנושי (טוב, לפחות רובנו).

5 שאלות קטנות (ומצחיקות) על בקרת השיוט שכולם שואלים בסתר

האם אפשר ללכת לישון כשהבקרת שיוט עובדת?

רק אם מתחשק לכם להתעורר באירוע דרמטי במיוחד בחדר המיון. בקיצור – ממש לא.

אפשר לרקוד תוך כדי שימוש בבקרת השיוט?

הו! שאלה טובה. טכנית? כן. מעשית? תשאלו את השוטר ברמזור הקרוב.

מה עושה הרכב אם אני משתמש בבקרת שיוט ורכב לפני פתאום עוצר לגמרי?

רק בגרסת האדפטיבית הרכב שלכם יאט אוטומטית. בגרסה הרגילה – אתם אחראים לעצמכם לגמרי, ידידיי.

הילדים שלי צועקים מאחור, האם בקרת שיוט עוזרת?

לצערי לא. לטיפול בילדים צורחים יש צורך עדיין בשיטות מיושנות כמו "מי רוצה גלידה כשנגיע?". כן, זו המציאות הקשה.

למה קוראים לזה "שיוט" ולא "נהיגה לעצלנים"?

שאלה מצוינת שאין לנו תשובה עליה, אבל כנראה כי זה נשמע קצת יותר מקצועי וקצת פחות מעליב.

אז האם בקרת השיוט זו המצאה גאונית או סתם פינוק נחמד?

בסופו של דבר, בקרת השיוט היא אחד הדברים הכי שימושיים ופשוטים בעולם הרכב של היום. גם אם לפעמים היא נשמעת כמו מוצר לעצלנים מפונקים (נו, בסדר, קצת), השימוש הנכון והבטוח בבקרת השיוט גורם לנסיעות ארוכות להיות נוחות יותר, בטוחות יותר ואפילו חסכוניות יותר. אה, והכי חשוב – היא תשאיר לכם מספיק אנרגיה לקריוקי האוטוסטראדי שלכם. אז יאללה, שימו אייל גולן ואל תשכחו לנהוג בזהירות (או לפחות לתת לרכב להאט עבורכם).

אוכל לאירועים דברים לבית טכנולוגיה יחסים כללי לימודים והשכלה פנאי וצרכנות רכבים ותחבורה
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
מסעדות מומלצות לימי כיף
כל חברה מתנהלת בצורה שונה וזה בסדר גמור. עוד לא נכתב ספר החוקים לניהול עסק ובטח בישראל בה היזמות היא...
קרא עוד »
מאי 31, 2018
שולחן הוקי אוויר
שולחנות הוקי אוויר פופולריים בשוק. הם זמינים במגוון רחב של צבעים וניתן להשתמש בהם למטרות פנים וחוץ....
קרא עוד »
ינו 09, 2023
לימודיי שחייה לילדים
מחפשים להעניק לילדים שלכם את היכולות לשחות נכון כבר מגיל צעיר? כמו מבוגרים, גם ילדים מתעייפים משחייה...
קרא עוד »
פבר 20, 2017