כרית אוויר מה זה ואיך היא מצילה חיים
כרית אוויר – איך הדבר הנפוח והמצחיק הזה מציל לך את החיים בזמן תאונה?
קחו רגע לדמיין את הסיטואציה הבאה: אתה נוהג ברכב שלך, מאזין לפלייליסט האהוב עליך, ופתאום – בום! זוכר את הבלונים האלה שהיית מנפח בבית ביום הולדת לילדים? אז דמיין בלון כזה, רק קצת פחות פסטורלי וקצת יותר… מהיר. בקיצור, גבירותיי ורבותיי, תכירו את כרית האוויר: ההמצאה הכי הזויה, מצילת חיים ומפתיעה בהיסטוריה של הרכב.
כרית אוויר: נפוחת אגו או הצלה אמיתית? (ואיך היא בכלל יודעת מתי להיפתח?)
בואו נודה באמת, קודם כל השם "כרית אוויר" נשמע נחמד מדי ביחס לתפקיד שלה. זה לא כרית רגילה שתניחו עליה את הראש ותירדמו בשלווה. וזו בהחלט לא כרית שכיף להתכרבל איתה. מדובר כאן במנגנון הנפוץ בכל מכונית מודרנית, שמטרתו אחת בלבד: להציל לכם את הצוואר והפנים במקרה של התנגשות פתאומית.
אז איך היא בדיוק עושה את הטריק?
- חיישני תאוצה מיוחדים: הכירו את המוח של הכרית. כשהרכב מזהה האטה פתאומית, של חבטה משמעותית, החיישנים מתחילים לעשות חשבון מסוג "אוי לא, זו תאונה!" – ומתחילים בתהליך הפתיחה.
- אלקטרוניקה בזמן בזק: ברגע שהמחשב ברכב מחליט שהגיע הזמן לשלוף את הכרית, הוא מעביר זרם חשמלי שמדליק חומר נפץ זעיר (כן, כן, אשכרה חומר נפץ ברכב שלך!) וגורם לכרית להתנפח תוך פחות מרבע שניה.
- פרידה כואבת, אבל ידידותית: ברגע שהכרית נתנה לך את החיבוק הכי קצר והכי כואב בחייך, היא משחררת את האוויר בהדרגה ומתכווצת לה חזרה, כאילו לא הייתה שם בכלל.
4 עובדות מפתיעות על כריות אוויר – ונשבעים שתהיה בשוק מהמספר השלישי!
1. זהירות, פתחתי מהר מדי?
כרית אוויר נפתחת במהירות מטורפת של כ-320 קמ"ש. זה כל כך מהיר שבעיקרון מדובר בהרף עין. בקיצור, אקסטרים של ממש!
2. תגידו תודה ל….NASA?
אמת לאמיתה! טכנולוגיות שפותחו במקור עבור תוכנית החלל של נאס"א הגיעו באופן מוזר לכריות האוויר של המכונית שלך. מסתבר שיש דברים חשובים יותר מלנחות על הירח – כמו לשמור אותך בחיים בדרך לסופר.
3. תאריך תפוגה? לא רק על הקוטג'
כן, יש להן תאריך תפוגה! מסתבר שכריות האוויר לא רעננות לנצח, ואחרי 10-15 שנים הן כבר לא מתפקדות באותה האיכות. אז כן חבר'ה, כדאי לבדוק את תאריך הייצור של הרכב ולוודא שאתם לא דוהרים בכבישים עם "כרית שבתוקף פג".
4. האם כרית אוויר הורגת אנשים נמוכים?
מצטערים לאכזב אנשים נמוכים במיוחד, אבל לפעמים זו דווקא אמת עצובה. למזלנו, טכנולוגיה מתקדמת היום מאפשרת התאמה טובה יותר וחכמה יותר לכל נהג ולכל נוסע, ולמעשה סיכון כזה כבר כמעט לא קיים בימינו.
שאלות ותשובות שמוכרחים להכיר (וזה החלק הכי טוב, באמת!)
- ש: האם כרית אוויר אחת מספיקה להציל את חיי?
ת: לרוב הרכבים היום יש בין שש לעשר (!) כריות, על מנת להבטיח הגנה מירבית מזוויות תאונה שונות. - ש: אפשר לפתוח כרית אוויר בטעות?
ת: לא, אל תדאג לא יקרה לך בטעות אם תדפוק קצת על ההגה. רק תאונה רצינית ומהירה באמת תפעיל אותן. - ש: מה עושים לאחר שהכרית נפתחה?
ת: ראשית מודים לה שהצילה אותך, אחר כך מחליפים אותה במוסך מורשה. כרית שנפתחה פעם אחת לא ניתנת לשימוש חוזר. - ש: האם כרית אוויר עובדת גם ללא חגורת בטיחות?
ת: לא, לא ולא! אל תסמכו על כרית האוויר בלבד, כי המערכת מתוכננת לעבוד בשיתוף פעולה עם חגורת הבטיחות שלכם. - ש: האם כל תאונה פותחת כרית אוויר?
ת: ממש לא, הטכנולוגיה מאד מתוחכמת, והיא מפעילה כרית רק כשהתאונה קשה מספיק לשם כך.
סיכום קצרצר וכיפי: כריות אוויר – ידידות או אשליה?
בשורה התחתונה: כרית אוויר היא כמו החבר הביזארי והמעצבן שלך, זה שתמיד עושה בלגן, משמיע קולות ובאמת לפעמים הוא פשוט מוגזם. אתה מקטר עליו, מתעצבן עליו, אבל ברגע האמת הוא זה שיבוא להילחם למענך עד הסוף. אז בתכל'ס – אנחנו מקווים שלעולם לא תיאלצו לבדוק מקרוב את יעילותן של כריות האוויר שלכם, אבל אם כבר תגיעו לשם – טוב לדעת שהן קיימות, מוכנות ודרוכות לפעולה. ובינתיים? לכו לבדוק שהכריות בתוקף. אתם לא רוצים להסתכן בפגישה עם כרית אוויר עייפה ועצובה, נכון?