איך עובדים חיישני גשם ברכב ואיך זה משפיע עליך
איך לעזאזל הרכב שלי יודע שמטפטף בחוץ ועוד לפניי?!
תכירו את הילד החכם של עולם התחבורה, ההוא שתמיד מצליח להפתיע אותנו בדיוק כשאנחנו חושבים שראינו הכול – חיישן הגשם. הנה קטע: נתקעתם פעם במצב בו אתם נוסעים בביטחון מלא בשמש זורחת, ופתאום, בלי שום התראה מוקדמת, המגבים שלכם התעוררו לחיים בדיוק כשהטיפות הראשונות התחילו ליפול?! עכשיו אתם חושבים: "מה, הרכב הזה קורא מחשבות?!" ובכן, לא בדיוק, אבל יש כאן טכנולוגיה די מגניבה מאחורי הקלעים. בואו נצלול פנימה וננסה לברר איך זה עובד באמת, בלי יותר מדי דרמות (טוב, בעצם, קצת דרמות נשאיר, בשביל הצחוקים.)
חיישן גשם – מה זה בכלל ואיך מישהו חשב על ההמצאה הזו?
בראשית היו הרכבים, והיו לנו חלונות, ומעליהם מגבים. אח, כמה פשוט היה העולם אז. אבל אנשים אוהבים להתפנק, והדבר האחרון שיש לבני אדם זמן לעשות בעידן המודרני הוא ללחוץ בעצמם על המתג להפעלת המגבים. אז חשבו וחשבו, עד שמישהו הוציא משפט אגדי בסגנון – "בואנה, אנחנו לא יכולים פשוט לשים חיישן שיזהה לבד מתי יורד גשם?!". ושאר ההיסטוריה? ובכן, פשוט מאוד – היא הסתדרה מעצמה.
אור, מצלמות, ומה שביניהם – איך החיישן באמת מרגיש את הגשם?
חיישני הגשם עובדים בעזרת טכנולוגיה אופטית מתוחכמת, משהו כמו 'משחק אור וצל' אבל הרבה יותר גיקי, שאפשר להסביר במשפט אחד פשוט: החיישן שולח קרן אור אינפרא-אדום לשמשה הקדמית, כשהיא פוגעת בזכוכית, היא חוזרת חזרה בדיוק כמו בומרנג קטן ואמיץ.
עכשיו מגיע הקטע הגאוני באמת – כשמתחילות לרדת טיפות גשם, הן נוחתות בכיף על השמשה הקדמית שלכם ומשנות את זווית החיזור של אותה קרן אור. החיישן שלנו קולט את השינוי הקטן הזה, הוא קולט אותו מהר יותר מעוד התראה מטורפת באינסטגרם, ומבין מיד: הגיע הזמן להעיף את הגשם מפה!
"רגע רגע, אתה אומר שזה הכול רק אור וקצת זכוכית?" – שאלות ותשובות נפוצות (ואולי קצת מצחיקות)
- איך הוא יודע להבדיל בין גשם ללשלשת ציפורים? שאלה טובה! החיישן בנוי כך שהוא מתחשב בשינוי מתמשך ועקבי, לשלשת ציפורים לא באמת מזיזה לו – אבל היי, אל תנסו את זה בבית!
- ומה אם סתם אני משתולל עם צינור מים על הרכב? חד משמעית, הוא יתחיל לרקוד. בעצם, אם משעמם לכם, שווה לכם לנסות.
- האם אפשר לנקות בעצמי את החיישן אם הוא נראה לי קצת מבולבל? בטח, כל עוד עושים זאת בזהירות – מספיק מטלית לחה קטנה וסבלנות של כמה שניות. בלי פטישים, כן?
- מה לגבי שלג או טל? בדרך כלל הסנסור מתקשה קצת עם שלג קל או טל ממש ממש חמקמק. אבל בינינו, מי צריך מגב שפעיל בגלל 'קצת טל'? מה אנחנו, נסיכות של דיסני?
- עד כמה הוא באמת נטול תקלות? לרוב, המערכת יעילה מאוד. אבל בינינו, גם אתם וגם אני יודעים – שום טכנולוגיה לא מושלמת לגמרי.
שלושה דברים שלא ידעתם על חיישני גשם (ואתם בטוח רוצים לדעת עכשיו)
1. מדובר בטכנולוגיה משנות ה-50 (מה?! רציני?!).
כן, כן, כבר דיברו על זה לפני 70 שנים, רק שאז לא היו חכמים מספיק (או עצלנים מספיק) כדי להכניס אותם לרכבים פרקטיים. מסתבר שאדם קדמון כבר חשב שאולי ללחוץ על כפתור של מגב זה מתיש ומציק… אה, טכנולוגיה!
2. הם מוזילים לך את ביטוח הרכב (כן, באמת!).
חלק מחברות הביטוח אוהבות רכבים שעושים את כל העבודה לבד, מסתבר שזה מצמצם תאונות בזכות ראייה משופרת בתנאי גשם. אז יש על מה לשמוח.
3. יש רכבים שיודעים אפילו לסגור לכם את החלונות אם הוא פתוחים, מיד כשהחיישן קולט את הטיפות.
כן, קראתם נכון! פעם הבאה שאתם עוזבים את הרכב עם החלון פתוח בלחץ (ואז הגשם מחליט להפתיע), תדעו שיש רכבים נחמדים שיכולים להציל את המצב, אוטומטית ובשקט מוחלט.
אז מה מחכה לנו בעתיד? (ספוילר: גם הוא יהיה מפונק)
כבר עכשיו אנחנו רואים את הטכנולוגיה הזו ממשיכה להשתכלל עוד ועוד. עוד רגע יהיו לנו סנסורים שלא רק יפעילו מגבים, אלא יהיו מסוגלים להפעיל מערכות למניעת החלקה, לאזן בלמים, ואולי אפילו – מי יודע – להתחיל להכין לנו כוס קפה נעים לימים גשומים במיוחד?! (אוקיי, אולי נסחפתי קצת, אבל מגיע לנו חלום.)
לסיכום (או: בשורה התחתונה למי שלא בא לו לקרוא הכול)
חיישן הגשם אחראי על הנוחות, הבטיחות, ואולי אפילו על הרושם המגניב שהרכב שלכם מייצר כשהוא מנגב לבד טיפות גשם ראשונות לפני שכל השאר שמו לב שיורד גשם בכלל. בפעם הבאה שהמגבים שלכם יתחילו לפעול לבד בדיוק ברגע הנכון, תנו חיוך קטן ותודו בלב לכמה גיקים חכמים (וקצת עצלניים) שהחליטו להפוך את החיים שלנו טיפה יותר מפנקים ומגניבים.