איך מתבצע מילוי מים לרדיאטור שלב אחר שלב
מתי בפעם האחרונה דיברתם עם הרדיאטור שלכם? המדריך המצחיק (אך המקצועי להפליא) למילוי מים ברדיאטור
הבה נודה באמת: רובינו לא בדיוק מתעוררים באמצע הלילה עם תחושה עמוקה של געגוע לרדיאטור שלנו. אבל, יום אחד בהיר ומיוזע באמצע הקיץ הישראלי, נורות האזהרה בלוח המחוונים שלנו מדליקות חגיגות עצמאות, אנחנו נעצרים בצד הדרך, והרדיאטור מסתכל עלינו במבט מאוכזב ואומר בשקט: "כבר חודשיים שאני מתחנן למים, אחי". טוב, אולי הוא לא אומר את זה בדיוק ככה, אבל אתם מבינים את הרעיון.
אז לפני שזה קורה, החלטתי לספר לכם קצת על איך סוגרים עניינים עם הרדיאטור, בקלי קלות, בלי להתבאס ובלי צורך לשלם לגרר או למוסך. ואם זה לא משכנע מספיק, נסו להיזכר כמה בדיוק שילמתם בפעם האחרונה שנגררתם כי המנוע שלכם החליט פתאום לעשות ערב ברביקיו בלי אישור מכם.
רגע…הרדיאטור שלי צריך בכלל מים?
שאלה מעולה. בגדול, תפקיד הרדיאטור במנוע הוא פשוט יחסית: לקרר את החבר החם והקשוח הזה שנקרא "מנוע", שהוא בעצם לא אחר מאשר מתכת לוהטת שזזה במהירות עצומה ונראה שהיא נהנית מחיכוכים ומפיצוצים מבוקרים (פחות או יותר). בלי מים ונוזל קירור, העסק הזה יהפוך מהר מאד למופע זיקוקים יקר ומיותר.
אבל איך תדעו אם הרדיאטור זקוק לנוזלים? הנה שני סימנים מהירים ובטוחים:
- נורית אזהרה של חום מנוע נדלקת לכם בלוח השעונים כמו כרטיס אזהרה מהבנק.
- מד הטמפרטורה מטפס גבוה באופן יוצא דופן, מתקרב לאזור המסומן באדום (כן, האדום הוא לא מקום טוב להיות בו).
שלב אחר שלב: 5 צעדים פשוטים שיחזירו את הרדיאטור שלכם לחיים (ומנוע שמח)
1. חכו רגע, המנוע חם?
נגיד את זה בצורה הכי ברורה: לעולם, אבל לעולם, אל תפתחו את מכסה הרדיאטור כשהמנוע חם! אלא אם אתם מתגעגעים לפצעים של כוויות חום ומקלחות לא רצוניות בנוזל רותח. אם הרכב עבד עד עכשיו, סבלנות. תנו לו לפחות 30-45 דקות להתקרר.
2. איפה לעזאזל נמצא הרדיאטור ומה אני אמור לפתוח?
ברוב המכוניות, הרדיאטור ממוקם ממש מלפנים (זה אותו חבר מלבני שעשוי מפלסטיק ומתכת, וממנו יוצא מכסה עגול שאפשר לפתוח בזהירות). לא מצליחים למצוא? בדקו בספר הרכב או בגוגל, או עוד יותר פשוט, זה הדבר הראשון מלמטה מלפנים שמזכיר רדיאטור.
3. רגע, מים או נוזל מיוחד? מה הולך פה??
אל תיבהלו, אני יודע שזה מוזר. לרוב, מומלץ להשתמש בתערובת של 50% מים מזוקקים ו-50% נוזל קירור ייעודי לרכב שנמכר בכל תחנת דלק. אפשר גם מים רגילים אם יש לכם רק אותם, אבל מים רגילים לא עושים לרדיאטור שלכם טובה לאורך זמן כי הם גורמים לחלודה ואבנית. עדיף לא לקחת סיכונים מיותרים שבהם תמצאו עצמכם מחפשים מנוע חדש ואולי גם עבודת ערב נוספת.
4. יאללה משימה: ממלאים בזהירות עד הפס
עכשיו כשאתם בפוקוס, הרדיאטור קריר ומוכן, מלאו בזהירות את נוזל הקירור עד לקו מקסימום שמופיע ליד פתח המילוי, או לפחות עד שאתם רואים שהמים מכסים היטב את הרדיאטור. הקפידו לא למלא יתר על המידה—אף מנוע לא רוצה לקבל "אובר-דוז" של נוזלים.
5. בדקו את מיכל העודפים – וכסחו את הפחד
אל תשכחו את מיכל המים המשני (ה"מיכל העודף") בעל מכסה הפלסטיק הנפרד. מלאו גם אותו בהתאם לסימון. אחרי שסיימתם, סגרו את המכסה טוב טוב – לא הייתם רוצים לראות את כל מה שהכנסתם מוצא את עצמו מטייל על הכביש.
שאלות שבטח אתם חושבים עליהן עכשיו (ותשובות ממש לעניין)
- "כמה מים אני באמת צריך לשים? יש לי פרארי/סוברו מודל 93'.."
הכמות היא עד הסימון במיכל. פשוט הסתכלו ומלאו עד הפס "מקסימום". פשוט, לא? - "אפשר למלא מים מינרלים או לפחות מים של מכונת קפה אספרסו?"
עדיף מים מזוקקים שניתן לרכוש בכל תחנת דלק. מים מינרלים עשויים להכיל מינרלים שגורמים לאבנית. מים של אספרסו? תשמרו אותם לקפה שלכם. - "ומה יקרה בעצם אם אגזים ואמלא יותר מדי?"
אם לא תרצו שהמכסה יחליט להתפוצץ פתאום, פשוט אל תגזימו. באמת, הרדיאטור שלכם לא מתמודד יפה עם עודפים, קצת צניעות!
הסיפור האמיתי מאחורי מילוי מים לרדיאטור (מה שגרם לכם לקרוא עד עכשיו!)
אז נכון, מילוי מים ונוזל קירור לרדיאטור אולי נשמע קצת מפחיד, אולי אפילו מעט מייגע, אבל מדובר באמת בפעולה פשוטה שאם תעשו אותה בזמן, היא תחסוך לכם כאבי ראש רציניים (והרבה מזומנים). פשוט קחו אחריות על הרכב שלכם, בדיוק כמו שהוא לוקח אחריות עליכם. תנו לו את הקצת תשומת לב שמגיעה לו ותהיו בטוחים שהוא יחזיר לכם אהבה בצורת שנים ארוכות ושקטות של נסיעה שלווה.
ובינינו? גם הרדיאטור צריך קצת אהבה לפעמים. לא ככה?