איזה סוג דלק למלא הסוד לחיסכון ולביצועים
95 או 98? מלחמת הדלק הגדולה שאף אחד לא יספר לכם עליה!
"אח שלי, מלא לי 95!". נשמע מוכר? רובנו עושים את זה כל שבוע בלי שום מחשבה מיוחדת. אבל רגע, מה עם המספר הנוצץ בסוף התפריט – 98? מה, מפואר מדי בשבילנו? מישהו יודע באמת מה ההבדל? האם מיכל הדלק שלנו צוחק עלינו מאחורי הגב?
מה הסוד שמסתתר מאחורי המספרים האלה, ובכלל למי אכפת?
נגיד ששאלו אתכם לפני דקה מה המשמעות של המספרים בתחנת הדלק, רוב הסיכויים שהייתם "זורקים" משהו כמו: "מאה אחוז, זה כנראה הציון של הבנזין במבחן המתמטיקה שלו בבית הספר". כיף, אבל לא נכון. המספרים האלה מתארים למעשה את האוקטן – ערך שקובע עד כמה הדלק עמיד בפני הצתה עצמית בתוך מנוע הרכב. נשמע מסובך? אל דאגה, תיכף תבינו הכל, ואולי אפילו תצחקו קצת.
אז מתי כדאי לי להשקיע את הכסף הנוסף בדלק 98?
לפני שאתם קופצים להתחיל לחסוך לאוקטנים, בואו נבין מתי זה באמת משנה לנו: רוב הרכבים בארץ תוכננו דווקא לנסיעה עם אוקטן 95, והם יגיבו ל־98 בערך כמו ילד שעובר מתפוצ'יפס ל"במבה נוגט" – אולי יותר טעים ומרגיש מיוחד, אבל באמת לא עושה אותו חכם או מהיר יותר.
- למי מתאים בכל זאת 98? בעלי רכבי ספורט עם מנועים בעלי יחס דחיסה גבוה במיוחד. אלו מנועים ש"יושבים" על קצה הסקאלה ובשבילם שימוש בדלק 95 דומה מאוד לניסיון של מתאבק סומו לרקוד בלט – אפשר, אבל לא מומלץ.
- ואם הרכב ה"רגיל" שלי יטעם קצת 98? בשורה התחתונה, הוא לא יתלונן, אבל זה סתם כסף נוסף שיכולתם להשקיע בפיצה או בהמבורגר איכותי באותו המחיר. שווה לחשוב על זה.
רגע, מה בעצם קורה אם שמים בטעות דיזל במנוע בנזין (או להפך)?
יש לכם סיפור אימה בתחנת דלק על חבר שפעם מילא בטעות דיזל במנוע בנזין, נכון? ספויילר: לצערכם זו לא אגדה אורבנית. אם תמלאו דיזל ברכב בנזין, או הפוך, תשמעו רעשים, תראו עשן, תחושו לחץ בכיס, ואולי תבכו בפינה עם גלידת שוקולד לנחמה.
3 דברים שחייבים לעשות אם מילאתם בטעות את הדלק הלא נכון (מלבד להיכנס לפניקה!)
- אל תדליקו את הרכב! זאת לא בדיחה, אפילו לסובב את המפתח לחצי סיבוב לא מומלץ.
- התקשרו לחילוץ (או ביטוח הרכב): הסבירו להם בשקט רגוע שהסתבכתם קצת (מותר לצחוק על עצמכם בקול).
- נצלו את הזמן עד להגעה כדי לכתוב בווטסאפ שאתם מתעכבים בגלל "תקלה טכנית קלה". אין סיבה שהסיפור הזה ייצא מכאן ויעשה סיבוב בעיר.
5 שאלות מטורפות על דלק שתמיד רציתם לשאול ואף פעם לא העזתם
1. למה דלק כל כך יקר במדינה שלנו?
כי החיים הם לא פיקניק, ומסים ומע"מ עושים את העבודה יופי. מסתבר שנסיעות בכביש 6 הן לא הרפתקאה זולה.
2. האם איכות הדלק שונה בתחנות שונות?
האמת? כמעט ולא! מה שמשתנה לפעמים הוא איכות האספרסו בפינה בצד התחנה. הבנזין עצמו כמעט תמיד זהה.
3. למה יש ריח שאוהבים כשממלאים דלק (ואם אפשר להתמכר אליו)?
האמת היא שבעבר הוסיפו חומר ריחני לדלק שגרם לתחושה קצת נעימה; אבל היום, למרבה הצער, זה כבר לא ככה—ריח הדלק פשוט גורם לתעתוע של המוח.
4. דלק שנשאר הרבה זמן במיכל – מתקלקל?
בערך, כן! בדרך כלל אחרי חודשיים-שלושה הדלק מתחמצן ומאבד איכויות – כמו החלב ששכחתם בדלת של המקרר לפני הטיול האחרון שלכם לאירופה.
5. האם דלק ייגמר מתישהו בעולם?
אף אחד לא יודע בוודאות מתי, אבל כן, יום אחד כנראה שנספר עליו לנכדים כמו שהם מספרים לנו היום על קסטות. אבל אל תדאגו, עד שנגיע לשם כבר כנראה ננהג ברחפנים (או שנחזור לסוסים ועגלות.)
אבל בשיא הרצינות – זכרו את הטיפ האחד החשוב הזה לפני שאתם ממלאים דלק:
עם כל הציניות, זכרו לבדוק תמיד איזה דלק מתאים לרכב שלכם לפי הוראות יצרן הרכב בספר הרכב. אשכרה זה ימנע בעיות והרבה כאבי ראש (וכיס).
ועכשיו, בפעם הבאה שחבר ישועד לידכם בתחנת הדלק ויתהה בבלבול "95 או 98?" – תוכלו להישען אחורה, להביט עליו בשקט דרמטי ולומר בחיוך מסתורי: "יש לי מאמר קלאסי בשבילך…"